Hoogleraren achter acties huisartsen
Actie voerende huisartsen kunnen rekenen op de steun van hoogleraren huisartsgeneeskunde van universitair medische centra. De hoogleraren riepen maandag alle huisartsen ertoe op mee te doen aan de landelijke actiedag van de Nederlandse huisartsen op donderdag 20 januari.
Reden voor de steun is volgens hoogleraar W. Stalman van het VU medisch centrum dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) huisartsen „onvoldoende serieus neemt en de toekomst van het vak niet waarborgt.”
Net als in andere geledingen van de gezondheidszorg wil Hoogervorst ook in de huisartsensector de marktwerking vergroten. Zo horen patiënten als het aan de minister ligt in de toekomst niet langer bij de praktijk van de ene huisarts bij wie ze geregistreerd staan. In plaats daarvan bekijken ze van geval tot geval welke arts ze consulteren.
Volgens de hoogleraren huisartsgeneeskunde is dat ontoelaatbaar. „De huisarts is de spil van de gezondheidszorg. Uit de huidige voorstellen blijkt juist ontkenning van die functie”, aldus Stalman.
Bij huisartsen zelf leeft al maanden onvrede over het beleid van de minister. Op 15 oktober vorig jaar kondigde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) voor het eerst acties aan, toen naar aanleiding van de dreigende invoering van een no-claimregeling voor de huisartsenzorg. Door toedoen van de Tweede Kamer verdween dat plan tamelijk onverwacht van tafel.
Daarop stelde Zorgverzekeraar Nederland (ZN) aan het College tarieven gezondheidszorg (CTG) voor op de huisartsenzorg te bezuinigen door de gemiddelde huisartsenpraktijk te vergroten, van 2300 naar 3000 patiënten. Ruim tachtig huisartsen uit de regio Midden-Twente protesteerden hiertegen door hun patiënten sneller dan gebruikelijk door te verwijzen naar ziekenhuizen en andere zorgverleners. Doel van de actie was te laten zien dat een dergelijke praktijkgroei ziekenhuizen en specialisten zwaarder zou belasten.
Op 1 december kondigde de LHV opnieuw acties aan, ondanks dat Zorgverzekeraar Nederland het voorstel introk en zich bereid verklaarde tot „constructief overleg.” Met name het feit dat minister Hoogervorst niet langer bereid is de opleidingskosten van praktijkondersteuners zoals assistenten en wijkverpleegkundigen voor zijn rekening te nemen, schiet ons in het verkeerde keelgat, aldus LHV-voorzitter Bas Vos op 29 november in deze krant.
Na de aankondiging op 1 december breidde de protestactie uit Twente zich uit over andere delen van Nederland, zoals Den Haag, Almelo, Eemland, de Utrechtse Heuvelrug en Overijssel-Noord. Maandag sloten acht nieuwe huisartsenregio’s zich bij de acties aan, dinsdag kwamen er nog twee regio’s bij. Hoe de landelijke actiedag op 20 januari er zal uitzien, is nog niet bekend.