Bedrijfstop vaker met aandelen beloond
Topbestuurders van grote beursgenoteerde ondernemingen ontvingen vorig jaar hun beloning vaker in aandelen.
In 2003 kregen ze omgerekend een bedrag van 11 miljoen euro. Dat is in 2004 opgelopen tot ongeveer 32 miljoen euro. Dat bleek dinsdag uit een inventarisatie door de Volkskrant van 972 transacties die topbestuurders van Nederlandse bedrijven hebben doorgegeven aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het dagblad verklaarde de toename doordat bedrijven als Akzo Nobel, Numico, Vedior en Wessanen vorig jaar ook aandelen hebben verstrekt.
Bestuursvoorzitter Jan Bennink van het voedingsconcern Numico kreeg de hoogste beloning in het vooruitzicht gesteld. Als deze topman het winstdoel van zijn bedrijf behaalt, krijgt hij een aandelenpakket dat ruim 5 miljoen euro waard is.
In de jaren negentig waren opties een populaire manier om de top te motiveren. Omdat opties het recht geven om op termijn aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs, verdienden bestuurders handenvol geld in het toenmalige klimaat van stijgende beurskoersen.
Deze vorm van belonen is omstreden, omdat bestuurders door fixatie op de beurskoersen andere belangen van de onderneming uit het oog kunnen verliezen. Aandelen vervangen opties als beloningsinstrument.
Opties of aandelen, de Vereniging van Effectenbezitters hekelde vandaag beide beloningsvormen. „Helaas is de rage niet te stoppen”, aldus VEB-directeur Peter Paul de Vries.
Volgens de belangenbehartiger kan de top door fixatie op de beurskoers andere bedrijfsbelangen uit het oog verliezen. „Van de optiebeloningen hebben we geleerd dat een bonus op basis van beurskoersen aanzet tot kortzichtig gedrag. Nu gaan bedrijven simpelweg aandelen uitdelen”, zei De Vries.