Essentie ontbreekt in kersttoespraak koning Willem-Alexander
Wie de jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander beoordeelt als een kerstpreek, overvraagt de vorst. Maar dat wil niet zeggen dat de essentie van Kerst in deze toespraak onbenoemd mag blijven.
De verbindende rol van de koning in ons staatsbestel is belangrijk. Vandaar ook zijn verbindende woorden in zijn kersttoespraak. Koning Willem-Alexander sprak zijn zorgen uit over het feit dat in de maatschappij groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Hij ging nadrukkelijk in op de tegenstellingen die er in ons kleine land ontstaan zijn tussen stad en platteland. Terecht memoreerde hij dat democratie niet betekent dat zij die het hardste roepen hun zin krijgen. „Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen. Daarbij gaat het om een zorgvuldige afweging van alle belangen.”
Hij herhaalde daarnaast de eerder door premier Rutte uitgesproken woorden dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid is en stelde een bezinning in het vooruitzicht op de rol van ons land in het slavernijverleden. Het is niet verwonderlijk dat diverse organisaties die zich met dit thema bezighouden, geraakt waren door de woorden van de koning. Feitelijk heeft hij, zonder het woord zelf uit te spreken, in zijn kerstboodschap ook als monarch excuses aangeboden voor de laakbare rol die ons land gespeeld heeft in het koloniale verleden.
Het feit dat hij zijn toespraak afsloot met het citeren van een deel van een gedicht van de non-binaire publicist Marieke Lucas Rijneveld, in 1991 geboren als Marieke Rijneveld, leek veel op een indirect maar niet te missen statement. Blijkbaar wilde hij door het citeren van een gedicht van deze publicist laten weten dat er ten paleize inclusief en politiek correct gedacht wordt.
Triest is het om na de exact zes minuten durende toespraak van de koning te moeten constateren dat waar het met kerst écht om gaat, onbenoemd blijft. Niets was er te horen van het feit dat met Kerst wordt herdacht dat God Zijn Zoon naar deze wereld zond. Overigens werden die Bijbelse tonen ook door staatshoofden in onze buurlanden vrijwel niet aangeslagen.
Koning Willem-Alexander benadrukte terecht hoe belangrijk het is om jonge mensen vertrouwen te geven. In dat kader citeerde hij een uitspraak van de neuroloog Oliver Sacks die schreef dat de toekomst bij jongeren in goede handen is. „Ik zeg het hem graag na”, aldus de koning.
De neuroloog en de koning hebben gelijk. De toekomst van deze wereld is in goede Handen. Maar niet bij ouderen of jongeren, hoe toegewijd ook. Niet bij presidenten en koningen, hoe begaan ook met hun onderdanen. De toekomst is in goede handen bij het Kind in de kribbe, Die straks de Man van Smarten is en die zegt: „Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.”