Buitenland

Omvang ramp voorlopig nog niet te overzien

Het totale aantal slachtoffers van de zeebeving in de Indische Oceaan is voorlopig nog niet te overzien. In de provincie Atjeh, op de westkust van het Indonesische eiland Sumatra, stijgt het aantal doden nog snel. Functionarissen van het Rode Kruis zeiden maandag na een bezoek aan het gebied, dat zaterdag nog alleen al in Meulaboh 2600 lijken werden gevonden. Het dodental in Indonesië staat al op ruim 104.000. In alle getroffen landen samen is dat meer dan 156.000.

ANP/AFP/RTR
10 January 2005 19:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:05

In Atjeh wordt, twee weken na de zeebeving, gevreesd voor het uitbreken van mazelen. Er zijn enkele gevallen van de ziekte vastgesteld. De Verenigde Naties hebben vaccinatie van alle kinderen onder de vijftien jaar in de provincie daarom tot een van hun prioriteiten gemaakt. Mazelen is zeer besmettelijk en kan onder de ongezonde omstandigheden in de opvangkampen voor ontheemden dodelijk zijn.

In Thailand, waar de autoriteiten het aantal doden maandag op 5303 stelden, moet van alle mensen die door de tsunami’s zijn omgekomen, DNA–materiaal worden afgenomen. Het Thaise ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tot de maatregel besloten, zodat alle slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd. Op reeds begraven slachtoffers moet de test alsnog worden uitgevoerd.

Sommige delen van de Maldiven zijn zo zwaar getroffen door de tusnami’s, dat er een nieuwe landkaart van de eilandengroep moet worden gemaakt. Dat hebben adviseurs van de regering van de Maldiven maandag gezegd tijdens een conferentie over kleine eilanden op Mauritius. De golven hebben de vorm van veel eilanden onherkenbaar veranderd en sommige zelfs onder water doen verdwijnen. Circa tweehonderd van de 1200 eilandjes zijn bewoond. In totaal wonen er ongeveer 300.000 mensen. Op de Maldiven zijn ongeveer tachtig doden gevallen door de ramp.

Tijdens de VN–bijeenkomst op Mauritius over kleine eilanden, gaven die te kennen op korte termijn een alarmsysteem te willen dat zeer tijdig waarschuwt voor tsunami’s. Volgens premier Paul Berenger van Mauritius had zo’n systeem veel levens kunnen besparen. Vlak na de zeebeving van 26 december werd internationaal al gepleit voor een waarschuwingssysteem, dat er voor bijvoorbeeld de Stille Oceaan al is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer