Maranathakerk Castricum niet op monumentenlijst
De Maranathakerk in Castricum komt niet op de gemeentelijke monumentenlijst te staan. Wel wordt bekeken of „karakteristieke kenmerken van het kerkgebouw meegenomen kunnen worden” bij de herbestemming van de locatie van de kerk, zo hebben burgemeester en wethouders besloten.
Erfgoedorganisaties drongen eerder dit jaar aan op behoud van de kerk. Het Cuypersgenootschap, dat het gebouw typeerde als „kenmerkend en gaaf behouden voorbeeld van naoorlogse religieuze bouwkunst”, bepleitte de monumentenstatus. Bond Heemschut vroeg de gemeenteraad de voorgenomen sloop te heroverwegen.
De Maranathakerk werd in 1955 als gereformeerde kerk in gebruik genomen. Het achtkantige gebouw is een ontwerp van architect Hindrik Eldering (1915-1993) uit Leeuwarden, die meerdere kerken tekende, vaak met een achtzijdige plattegrond, waarmee hij teruggreep op kerkbouw in vroegere tijden. Glas-in-betonvensters zijn kenmerkend voor Elderings bouwstijl.
Eind december 2018 werd de laatste dienst in de kerk gehouden. De protestantse gemeente in Castricum, waarin de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in 2006 opgingen, komt sindsdien nog alleen samen in de Dorpskerk. De Maranathakerk werd afgestoten wegens teruggang in kerkbezoek, ledental en inkomsten. In 2020 werd het kerkgebouw verkocht aan de gemeente Castricum. Tot 2024 heeft een internationale opleiding voor vwo-leerlingen er onderdak.
Bij de beslissing over de monumentenstatus woog voor burgemeester en wethouders zwaar dat de gemeenteraad vorig jaar besloot sloop en herontwikkeling van de locatie te laten onderzoeken. „Woningbehoefte, maatschappelijk draagvlak en de behoefte aan maatschappelijke voorzieningen” waren andere argumenten. Aan welke „mee te nemen karakteristieke kenmerken” gedacht moet worden kan een woordvoeder van de gemeente niet zeggen. „Dat moet nog worden onderzocht.