Buitenlandcapitoolrellen

Democratische senatoren aarzelen om Trump te vervolgen

Democraten in de Senaat roepen het ministerie van Justitie op om geen aanklacht in te dienen tegen voormalig president Trump. Zij zien te veel risico’s en vinden het bewijs te dun.

23 December 2022 08:08Gewijzigd op 23 December 2022 10:04
Democratisch senator Chris Murphy (r.) vindt dat je heel voorzichtig moet zijn met het vervolgen van oud-presidenten. beeld EPA, Chris Kleponis
Democratisch senator Chris Murphy (r.) vindt dat je heel voorzichtig moet zijn met het vervolgen van oud-presidenten. beeld EPA, Chris Kleponis

Democratisch senator Chris Murphy is terughoudend. „Ik denk dat je heel voorzichtig moet zijn met het vervolgen van oud-presidenten. Ik denk dat het goed is daarvoor de lat hoog te leggen. Als er duidelijk en overtuigend bewijs is, moet het ministerie van Justitie doorgaan. Maar dan nog dient het voorzichtig te zijn.”

Murphy stelt vragen bij het bewijs voor een eventuele aanklacht tegen Trump. In een telefonische toelichting zegt hij: „Trump heeft bepaald geen fraaie rol gespeeld bij de Capitoolrellen. Hij heeft onverantwoorde uitspraken gedaan. Maar om nu keihard vast te stellen dat hij de initiator is geweest van de Capitoolrellen, is niet eenvoudig. En als dat het geval is, moet Justitie terughoudend zijn.”

Met deze opvatting gaat Murphy in tegen de aanbeveling van de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die adviseerde maandag minister Merrick Garland van Justitie en speciaal aanklager Jack Smith om de oud-president strafrechtelijk te vervolgen voor zijn rol bij de Capitoolrellen.

Ook de voorzitter van de Senaatscommissie voor justitie, de Democraat Dick Durbin, erkent dat het moeilijk zal zijn om een zaak tegen Trump aan te spannen. Tegenover de internetkrant The Hill wijst hij op de risico’s aan beide kanten. „Wat Trump gaat doen als reactie op een vervolging, kan ik je niet vertellen. Ons falen om zijn rol in deze criminele activiteit aan te pakken, zou echter een omissie van onze kant zijn.”

Richard Blumenthal, Democratisch senator, voormalige procureur-generaal en lid van de justitiecommissie, merkt op dat de aanbeveling van de commissie een advies is en „niet dicteert wat het ministerie van Justitie moet doen. Er is een totaal andere standaard voor een advies en voor een vervolging. Ik denk dat het advies is gebaseerd op overtuigend, krachtig bewijs van schuld, maar het ministerie van Justitie zal zijn eigen beslissing moeten nemen.”

Democratisch senator Tim Kaine deelt dat er politieke risico’s zitten aan het aanklagen van een voormalige president. Hij waarschuwt dat vervolging van Trump het ministerie van Justitie in een politieke maalstroom kan storten en een effect kan hebben op de fervente aanhangers van Trump. „Dat is een zeer realistische zorg. Dat is een risico. Maar er is ook een risico dat slecht gedrag ongestraft blijft.”

Sommige Democratische senatoren waarschuwen dat elke vervolging van Trump die uiteindelijk geen veroordeling oplevert, door de voormalige president en zijn aanhangers als een vrijspraak zal worden opgevat. Dat gebeurde ook met het langdurige onderzoek van voormalig speciaal aanklager Robert Mueller naar beschuldigingen van samenspanning tussen Trumps campagneteam en Russische overheidsfunctionarissen. Verder vragen verschillende Democratische senatoren zich af waarom minister Garland zoveel tijd nodig had om een speciaal aanklager voor het onderzoeken tegen Trump af te handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer