Ouders omgekomen baby vrijgesproken
De rechtbank in Arnhem heeft maandag twee jonge, minderbegaafde ouders (20 en 22 jaar) uit Den Bosch wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het doden van hun tien dagen oude baby Naomi. Het kind overleed op 17 juni aan een hersenbloeding, veroorzaakt door het ”shaken baby syndrome”.
Het openbaar ministerie zei vorige week ervan overtuigd te zijn dat een van beide ouders hun dochtertje in paniek door elkaar heeft geschud, waardoor het kind is overleden. Toch eiste de officier vrijspraak, omdat hij niet kon bewijzen wie van de twee het heeft gedaan. De ouders, die overmand zijn door verdriet, hebben steeds ontkend dat zij hun dochtertje hebben geschud of geslagen.
De jonge ouders zaten in een hulpverleningstraject en woonden op een zorgboerderij in Ochten. Daar was het volgens de ouders een onhygiënische bende. Muizen liepen er over het aanrecht. Ook werd volgens hen de kachel soms expres laag gedraaid. De baby dronk niet goed. Een medebewoner verklaarde tegenover de politie dat hij heeft gezien dat de vader Naomi in de lucht gooide om haar op die manier wakker te krijgen. De moeder beaamde dat, maar trok later haar verklaring in. De ouders raakten erg in paniek als de baby huilde. In hun onmacht belden zij dan vaak de verloskundige.
Zo ook in de fatale nacht van 15 op 16 juni. Toen ontdekte de moeder dat de baby weer niet wilde drinken, heel koud aanvoelde en een vreemde kleur had. Zij wekte haar vriend en samen belden zij de verloskundige. Die stelde de ouders gerust, maar ’s ochtends na een nieuw telefoontje van de vader vertrouwde de vrouw het toch niet. Zij ging naar de ouders toe en ontdekte dat de baby in coma lag en een zwakke ademhaling had. Ze nam het kind mee naar het ziekenhuis waar het de volgende nacht stierf.
Onderzoek toonde aan dat de baby een blauwe plek op de wang had en blauwe plekken op de billen en dat ze was overleden als gevolg van het shaken baby syndrome. De rechtbank is ervan overtuigd dat de baby is gestorven als gevolg van het door elkaar schudden of het in de lucht gooien, maar bewijs daarvoor ontbreekt.