Kinderen met alcoholvergiftiging vaak jongsten in het gezin
Kinderen die vanwege alcoholvergiftiging worden opgenomen in het ziekenhuis, zijn vaak de jongsten in een gezin. Volgens kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn ouders vanaf het tweede kind vaak losser met de regels rond alcohol.
Arts-onderzoeker Loes de Veld promoveert aan de Erasmus Universiteit. Ze deed promotieonderzoek, grotendeels in het ziekenhuis in Delft, naar alcoholvergiftiging bij jongeren. Daarvoor bekeek ze cijfers van 2007 tot en met 2017. Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging is 44 procent een jonger of het jongste kind van een gezin. Dat terwijl van álle Nederlandse jongeren in die leeftijd het grootste deel (ook 44 procent) juist het oudste kind of enig kind is.
Kinderarts Van der Lely, promotor van De Veld: „Ouders zijn vanaf het tweede kind vaak wat losser dan bij de eerstgeborene. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de regels thuis. En als je als jonger kind een oudere broer of zus al alcohol ziet drinken, kan dat van invloed zijn op het gedrag.” De Veld: „in het ziekenhuis zien we alleen het topje van de ijsberg, maar je kunt verwachten dat dit een groter maatschappelijk probleem weerspiegelt.”