„Vrijgevigheid achterban bemoedigt”
Nederland geeft met gulle hand. Ook christelijke hulporganisaties halen enorme bedragen binnen voor de slachtoffers van de zeebeving. Zondag collecteren opnieuw veel gemeenten.
Woord en Daad, het deputaatschap tot hulpverlening in bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten en ZOA-Vluchtelingenzorg hebben samen inmiddels zo’n 2,7 miljoen euro ontvangen. „De concrete opbrengst is moeilijk aan te geven”, zegt algemeen secretaris ir. J. van Heteren van het deputaatschap. „De meeste gemeenten die zondag collecteerden, hebben het geld nog niet op de rekening gestort. Het is maar net wanneer de diakenen het geld tellen en overmaken.”
Het deputaatschap verleent hulp in Indonesië, India en Sri Lanka. „Dat doen we samen met de ervaren Amerikaanse organisatie waarmee we in dit soort noodsituaties altijd samenwerken”, aldus Van Heteren.
Vanuit Medan, op het Indonesische eiland Sumatra, zijn vijf verdeelcentra opgezet. Van daaruit worden noodpakketten verspreid door vrijwilligers uit de protestantse kerken, met name de Batakkerk, gesticht door zendeling Nommensen. Deze kerk telt 3 à 5 miljoen leden. De zeebeving heeft op de Sumatraanse kust enorme verwoestingen aangericht. „Alleen al in Atjeh zijn 350.000 huizen vernield.”
In India verstrekt het deputaatschap samen met zijn Amerikaanse partner dagelijks aan 2000 mensen in het zwaar getroffen gebied Tamil Nadu voedsel en water. Daarnaast worden noodpakketten uitgereikt. Ook hier zijn de protestantse kerken ingeschakeld.
Op Sri Lanka is de grote, historische Dutch Reformed Church in Colombo, een kerk met Nederlandse wortels, de centrale plaats voor de hulpverlening van het deputaatschap. Vierhonderd vrijwilligers, afkomstig uit verschillende protestantse kerken, trekken er in drie ploegen op uit om noodpakketten uit te delen.
Woord en Daad heeft inmiddels bijna een miljoen euro besteed of toegezegd voor hulp in India en op het eiland Sri Lanka. Volgens directeur ir. J. Lock is 4 ton besteed aan directe noodhulp: kleding, voedsel, tenten, medicijnen en het schoonmaken van waterputten. Hiermee helpt Woord en Daad zo’n 100.000 mensen. Een deel van hen bivakkeert in tentenkampen, de anderen in de restanten van de getroffen dorpen.
„We zijn ook al volop bezig met de volgende fase: het op gang helpen van het dagelijks leven. Veel vissers zijn alles kwijt. Daarom delen we visnetten uit. Zo’n 5000 kinderen worden van schoolspullen en -uniformen voorzien. In totaal kunnen we hiermee 20.000 mensen helpen.”
Naast deze tweede fase, waarvoor ook 4 ton gereserveerd is, heeft de hulporganisatie inmiddels een eerste aanvraag gehonoreerd voor de derde fase: de wederopbouw. „Voor hulp aan huizenbouw hebben we bijna 2 ton gereserveerd. Daarmee helpen we 200 gezinnen aan onderdak.”
Woord en Daad werkt nauw samen met ZOA-Vluchtelingenzorg. Beide organisaties kregen nooit eerder zo veel geld binnen. „De vrijgevigheid van onze achterban is heel bemoedigend”, zegt ZOA-directeur Z. de Haan.
ZOA-Vluchtelingenzorg helpt in het noorden en oosten van Sri Lanka momenteel meer dan 150.000 mensen. Ze ontvangen drinkwater, voedsel en onderdak. „In het noorden is de zaak goed georganiseerd. Daar zie je dat mensen al terugkeren en woningen beginnen te repareren. Wij zorgen voor bouwmaterialen en voor drinkwater- en toiletvoorzieningen”, zegt De Haan.
De hulporganisatie zond deze week enkele short term workers (stw’ers) naar Sri Lanka om de ruim 150 plaatselijke medewerkers te ondersteunen. Volgende week vertrekken opnieuw enkele medewerkers naar het rampgebied. „Van ons team komt 99 procent uit het land zelf. Daardoor kwam de hulp snel op gang. Die mensen weten de weg.”
ZOA-Vluchtelingenzorg wil betrokken blijven bij de wederopbouw op het eiland en bij de psychosociale hulpverlening aan de getroffenen. „Met dat laatste hebben we al veel ervaring opgedaan. Vergeet niet dat Sri Lanka een oorlogsland is. Veel mensen waren daar al getraumatiseerd.”