Koninklijk Huis

Amalia maakt kennis met Nederlandse krijgsmacht

Prinses Amalia heeft het afgelopen jaar kennisgemaakt met de drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Daarvan zijn vrijdag foto’s vrijgegeven.

L. Vogelaar
2 December 2022 19:39Gewijzigd op 1 August 2024 16:38
Vlucht vanaf Volkel. beeld Defensie
Vlucht vanaf Volkel. beeld Defensie

Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag had commandant der strijdkrachten generaal Eichelsheim een eerste kennismaking aangeboden met luchtmacht, landmacht en marine.

Amalia, die deze maand negentien wordt, begon de kennismaking in april bij de Koninklijke Luchtmacht. Ze vloog vanaf vliegbasis Volkel mee met een trainingsvlucht van een F-16. De prinses kreeg informatie over de inzet van de F-16 als wapenplatform tegen gronddoelen en vliegtuigen, ze kreeg uitleg met een simulator en sprak met betrokken militairen.

In juni ging Amalia naar de 43 Gemechaniseerde Brigade, de heavy infantry brigade van de Koninklijke Landmacht. Ze was passagier in een gevechtstank en maakte mee hoe het is om te werken met deze zwaargepantserde voertuigen. Ook maakte ze kennis met militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Deze Nederlandse militairen zijn ingedeeld bij het cavalerieregiment dat de naam draagt van de Prinses van Oranje: Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia.

De prinses sloot de kennismaking in augustus af bij de Koninklijke Marine, waar haar vader, koning Willem-Alexander, ooit begon met zijn opleiding. Amalia voer mee op onderzeeër Zr.Ms. Zeeleeuw, waar ze met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel at. De prinses kreeg ook het roer in handen. Onder begeleiding, dat wel. Ze liet de Zeeleeuw geleidelijk boven water komen.

Tussenjaar

De drie stages waren onderdeel van het tussenjaar dat de kroonprinses nam nadat ze examen aflegde in het voortgezet onderwijs en voordat ze haar universitaire studie in Amsterdam begon. Wat prinses Amalia in dat jaar precies deed, waar ze stage liep, welke landen ze bezocht – het bleef bijna allemaal geheim. De betrokken militairen zullen ongetwijfeld de instructie hebben gekregen geen ruchtbaarheid te geven aan de komst van hun koninklijke gast en al helemaal geen beelden te verspreiden.

Zo ontspannen als het er tijdens de perioden in het leger aan toeging, zo ingewikkeld is de situatie van de prinses nadien geworden. Ze begon aan de Universiteit van Amsterdam aan een studie voor een bachelor politics, psychology, law and economics, maar een studentenleven heeft ze verder nauwelijks: vanwege zorgen over haar veiligheid woont ze nog steeds bij haar ouders en niet in een studentenwoning, zoals de bedoeling was. Ze was op 4 november wel bij de fotosessie van het koninklijk gezin in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Meer over
Prinses Amalia

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer