Buitenland

Dodental Indonesië fors hoger

De Indonesische autoriteiten hebben het dodental als gevolg van de zeebeving vandaag op 113.000 gesteld. Dat is bijna 20.000 meer dan er tot dan toe waren geteld. Het natuurgeweld heeft nu in totaal zeker 165.000 levens geëist in Azië en Afrika. Indonesië krijgt ruim eenderde van de 750 miljoen euro die volgens de VN-

organisatie voor humanitaire hulp OCHA moet worden vrijgemaakt voor de landen die door de zeebeving zijn getroffen.

Buitenlandredactie
7 January 2005 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:05

Een functionaris van het Indonesische ministerie van Sociale Zaken liet weten dat zeker 113.306 mensen in het noorden van Sumatra de dood hebben gevonden. Haji Daeng, hoofd hulpcoördinatie van het ministerie, zei dat het grootste aantal slachtoffers is geregistreerd in Banda Atjeh, de hoofdstad van de provincie Atjeh op Sumatra.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties arriveerde vandaag in Atjeh en nam onder meer poolshoogte in Banda Atjeh. Annan was zeer onder de indruk. „Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n totale verwoestingen heb gezien.” Ook een bezoek aan de stad Meulaboh aan de westkust van Atjeh, die eveneens zwaar is getroffen door de tsunami, staat voor vrijdag op het programma.

Annan zei donderdag op een internationale conferentie in de Indonesische hoofdstad Jakarta over de ramp dat direct een bedrag van 750 miljoen euro nodig is voor noodhulp. Daarmee kunnen volgens de VN-baas 5 miljoen getroffenen een halfjaar lang worden voorzien van de eerste levensbehoeften. De internationale gemeenschap heeft tot dusver ongeveer 3 miljard euro aan hulp toegezegd, maar veel van dat geld is nog niet daadwerkelijk beschikbaar.

Ruim eenderde van de benodigde 750 miljoen euro (278 miljoen) is bestemd voor Indonesië, aldus de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA. Vooral voor het herstel van de totaal verwoeste infrastructuur in Atjeh is veel geld nodig.

Sri Lanka krijgt 128 miljoen euro, de Maldiven ruim 50 miljoen en Somalië 7,7 miljoen. India en Thailand hebben niet gevraagd om financiële steun, maar kunnen mogelijk wel profiteren van de 271 miljoen euro die opzij is gezet voor regionale hulpverlening.

De helft van het beloofde geld komt van de Europese Unie. De Europese Commissie liet in Jakarta weten haar bijdrage te verhogen tot 473 miljoen euro. Samen met de bedragen die de EU-lidstaten afzonderlijk hebben toegezegd, komt de totale Europese hulp boven de 1,5 miljard euro.

Ook Japan en de Verenigde Staten zeiden gisteren dat zij overwegen hun bijdragen te verhogen. De Chinese premier Wen Jiaboa heeft 15,4 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor hulp. De regeringsleider zou tegemoet zijn gekomen aan een verzoek van de Verenigde Naties om meer geld te geven, meldde een Chinese krant vandaag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, kwam vanmorgen in Sri Lanka aan voor een tocht langs de verwoestingen die zijn aangericht door de vloedgolven van 26 december. Het natuurgeweld kostte op het Zuid-Aziatische eiland ten minste 30.600 mensen het leven.

Hij komt er juist op het moment dat de etnische spanning tussen de Tamil Tijgers en de regering weer toenemen, zo meldde de BBC vanochtend. De Tamils verwijten de regering dat deze de noodhulp voor hen tegenwerkt. Ook is er onvrede over de aanwezigheid van regeringstroepen in opvangkampen in het Tamil-gebied.

VN-hulpcoördinator Jan Egeland is onder de indruk van de gulheid, zei hij donderdag. Maar hij waarschuwde de wereld er gisteren voor noodsituaties in andere gebieden, zoals Congo en Sudan, niet te vergeten.

„Zoals de situatie zich ontwikkelt, ben ik in toenemende mate tevreden met hoe de wereld reageert op de tsunami-slachtoffers, maar ik maak me ook in toenemende mate zorgen over alle vergeten en verwaarloosde noodsituaties”, aldus de Noor. De Democratische Republiek Congo en Sudan hebben ook hulp nodig, meent hij.

Ministers van EU-landen komen vrijdagmiddag in Brussel bijeen voor een ingelaste vergadering over de vloedgolven in Azië. Verwacht wordt dat de ministers instemmen met het voorstel van voorzitter Barroso van de Europese Commissie om 473 miljoen euro uit de reserves te halen voor de getroffen landen.

De ministers, onder wie Bot (Buitenlandse Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), bespreken ook een reeks ideeën voor verdere hulp. Een gedachte is om een vast Europees team van 5000 hulpverleners te vormen. Dat moet steeds klaar staan om uit te rukken bij rampen zoals de tsunami.

Japan liet vrijdag weten dat het zich bij de landen zal voegen die militairen humanitaire taken in de getroffen landen laten uitvoeren. Minister Ono van Defensie zei tegen het persbureau Kyodo dat Tokio bereid is voor dat doel zeker 1000 militairen vrij te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer