Cultuur & boeken
Van Bob Evers tot Quintilianus: favoriete boeken van YouTuber Florian Pronk

Hij vertelt vol vuur over een lijvig handboek van een Griekse redenaar, maar Florian Pronk (22) leest echt niet alleen dikke boeken, zegt hij twee zinnen later bijna verontschuldigend. Hij pakt er ook graag een Bob Evers bij.

Florian Pronk. beeld Cees van der Wal
Florian Pronk. beeld Cees van der Wal

Wie met Florian over boeken praat, weet meteen: hier spreekt een enthousiaste lezer. In hoog tempo deelt hij zijn favoriete leeservaringen en geeft er meteen allerlei tips bij. „Ken je boekwinkeltjes.nl? Daar kun je heel gemakkelijk tweedehandsboeken vinden, echt een góúden website!” Even later volgt een vurig betoog over het belang van bibliotheken. Daar moet de overheid echt in investeren, vindt Florian, want het ledenaantal loopt terug en het is nu juist zo belangrijk voor de leesliefde dat je even met je gezin naar de bibliotheek kunt.

Vanwege zijn drukke dagelijkse bestaan –een baan bij het Interkerkelijk Kenniscentrum, een eigen YouTube­kanaal, net een huis gekocht, nog een scriptie te schrijven voor zijn master communicatie- en informatiewetenschappen aan Tilburg University– komt hij even wat minder aan lezen toe, maar dat neemt niet weg dat er meer dan genoeg boekentips te delen zijn. Deze zeven boeken zijn hem altijd bijgebleven.

18845944.JPG

1. Quintilianus: De opleiding tot redenaar

„Ik vind de klassieke oudheid erg boeiend, vooral omdat daar de basis werd gelegd voor de retorica. Op de middelbare school debatteerde ik graag en mijn profielwerkstuk ging over de kunst van het overtuigen in politieke speeches. Een van mijn klasgenoten analyseerde een speech van Obama, ik eentje van de Romeinse redenaar Cicero. Voor dat werkstuk las ik ook gedeelten uit ”De opleiding tot redenaar” en dat was zó fascinerend. Het is een heel compleet handboek voor redenaars van de eerste hoog­leraar retorica in Rome. Alles komt voorbij; van de inhoud van speeches tot tips waar je je handen kunt houden en welke gebaren je moet maken. Quintilianus gebruikt ook van die heerlijke zinnen, heeft het bijvoorbeeld over „krijsende mensen die een krassende stem hebben” en „een afgestompte keel die de boodschap vertroebelt”. Het is geen boek dat je even gezellig gaat zitten lezen in de huiskamer, maar meer iets waar je af en toe een stukje uit meepakt. De basis voor alle huidige ideeën over verhalen vertellen en speeches schrijven komt hier vandaan. Ooit wil ik het nog een keer van a tot z lezen.”

2. Willy van der Heide: Bob Evers

Lachend: „Nu ga ik mooi een ontboezeming doen, ik lees soms ter ontspanning een Bob Evers-deeltje. Mensen lachen me er altijd om uit omdat het kinderboeken zijn, maar ik vind het geniale verhalen. Het leest ook lekker weg. De serie gaat over drie vrienden: Bob, Arie en Jan. Arie wordt vaak geplaagd omdat hij wat dikker is, maar hij is heel gevat, Jan is zuinig en altijd op de centen en Bob is de Amerikaan, die zweeft er een beetje tussen. Ze gaan meestal met zijn drieën op vakantie en dan gebeurt er natuurlijk van alles. Er wordt een koffer naast hen neergezet waar geld in zit, die koffer nemen ze mee en dan komen ze altijd terecht in een soort web van gebeurtenissen. Aan het eind is alles opgelost. Heerlijk om te lezen en de harmonie tussen de drie vrienden is geweldig.”

18845945.JPG

3. Andreas Kinneging: De onzichtbare maat

„Andreas Kinneging is een hoogleraar rechtsfilosofie. Ik ben bij de boekpresentatie geweest vanwege een vriend die rechtsfilosofie studeert en toen ben ik het boek gaan lezen. Kinneging begint bij de oorsprong van het conservatisme in de oudheid, met denkers als Plato en Augustinus. Dan laat hij zien hoe de ideologieën die opkwamen tijdens de romantiek en de verlichting nog steeds invloed hebben op onze huidige samenleving. Neem begrippen als gelijkheid en vrijheid. Iedereen vindt dat we allemaal gelijk en vrij moeten zijn. Maar dat is een paradox. Als we volledig gelijk willen zijn, moet er ruimte zijn voor beide meningen. Maar als je dan ook streeft naar vrijheid, dan moet ik jou vrijlaten, ook als ik dat niet wil. Dat stelt mij achter op jou, wat ons niet gelijk maakt. Ik vond het zo’n eyeopener om dat te lezen. Je ziet deze botsing bijvoorbeeld ook terugkomen in de discussies over abortus en het recht op bijzonder onderwijs. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, daar zijn we gelijk in, maar tegelijkertijd moet er ook de vrijheid zijn om iedereen toe te laten. Dat botst. Ik vond het fascinerend om de achtergrond van de discussies te leren kennen, het boek heeft me inzicht gegeven. Het is een dikke pil, maar ik kan het iedereen aanraden omdat het houvast geeft in de wereld van nu.”

4. Francine Rivers: Een stem in de wind

„Ik lees niet vaak romans, maar mijn moeder en mijn zusje vonden dat ik dit boek moest lezen. Dit is het eerste deel in een serie van drie boeken die zich in het oude Romeinse Rijk afspelen. Het verhaal greep me aan, vooral dat van hoofdpersoon Hadassah, een christelijke slavin. Ze leidt een ellendig leven, maar stelt zich toch dienstbaar en christelijk op en is daarin echt een voorbeeld. Natuurlijk is het verhaal in romanvorm geschreven, maar toch zit er een diepe les achter. Hoe stel jij je in deze maatschappij op? Wil je nog je andere wang toekeren? Dat zijn waardevolle vragen die we onszelf kunnen stellen. En ik denk dat de schrijfster dat ook zo heeft gewild. Ik heb de twee vervolgdelen ook gelezen, maar het eerste vond ik het mooist.”

5. Willem Elsschot: Kaas

„Dit is het eerste boekje dat ik las voor mijn literatuurlijst op de middelbare school. Eerlijk gezegd trok het me eerst vooral aan omdat het zo dun was. Toen ik begon te lezen, dacht ik al snel: wacht eens, literatuur kan ook grappig zijn? Dat was wel een openbaring voor me als puber.

Het verhaal gaat over een zakenman die ontslag neemt en zijn eigen kaaszaakje begint in Edammer kaas. De man heeft een soort grootheidswaanzin; hij is helemaal druk met zijn kantoor inrichten en briefpapier laten drukken, maar vergeet vervolgens dat hij een lading kaas krijgt en die ook moet verkopen. Ik werkte toen zelf ook in een kaaszaak, dus dat was een grappige koppeling.
De les die erachter zit is natuurlijk dat je je zo kunt bezighouden met de randzaken dat je de belangrijkste dingen vergeet. Die boodschap werd op een humoristische manier aan de kaak gesteld. Het boekje kwam ook terug op mijn mondeling literatuur, dus het is een rode draad geweest in mijn middelbareschoolperiode. Grappig genoeg denk ik er nog steeds regelmatig aan.”

6. Augustinus: Belijdenissen

„Ik las dit boek toen ik belijdenis ging doen. De levensloop van Augustinus raakte me eerder al, omdat hij in de wereld leefde, maar toch onrustig bleef en daar geen vervulling vond. Uiteindelijk heeft hij bij God en het geloof de rust gevonden, en dat is heel bijzonder om te lezen. Ik vind het mooi dat hij zijn vragen puur en rauw neerlegt, en hoe hij zijn zoektocht naar God beschrijft. Daarnaast was Augustinus natuurlijk ook een filosoof, dus hij kan heel mooi bepaalde thema’s bespiegelen. Ik vind zijn uitspraken over begeerte bijvoorbeeld boeiend. Hij legt treffend uit hoe je op aarde kunt zoeken naar de vervulling van je verlangens, hoe zo’n begeerte klein kan beginnen en vervolgens kan ontaarden in iets wat je hele leven beheerst. De ”Belijdenissen” staat ook hoog in de RD-Boekentop 100, zag ik.”

7. Yeşim Candan: Nederland word wakker!

„Vroeger kwam ik drie of vier keer per week in de bibliotheek. Daar zag ik dit boek een keer liggen op een rek. De boodschap is me altijd bijgebleven. Candan is een dochter van Turkse ouders die de twee werelden beschrijft waarin ze zit, en een brug probeert te slaan tussen die allochtone wereld en de autochtone wereld. Richting de arbeidsmigranten zegt ze: Probeer je aan te passen, en richting de autochtone bevolking: Omarm ons, want je hebt ons wel nodig. Dat deed ze knap. Ik dacht: als iedereen er zo naar zou kijken, zou het heel wat misverstanden voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer