Economie

„Wij geloven niet in bodyguards”

De website spreekt boekdelen. Er worden rechercheurs, surveillanten, locatiebeveiligers, accountants, it-auditors en juristen gevraagd. De Voile-Group profiteert van de toenemende vraag naar veiligheid. En tracht die zo onopvallend mogelijk te verwezenlijken. „Wij geloven niet in bodyguards.”

Ad Ermstrang
7 January 2005 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:05
BARNEVELD – Vanuit de meldkamer kunnen L. Prins (l.) en D. Alblas van de Voile Groep hun medewerkers aansturen. Nieuwe werknemers zijn lastig te vinden. „Er lopen niet zo veel mensen rond met wereldwijde ervaring en de terughoudendheid is groot. Wij wer
BARNEVELD – Vanuit de meldkamer kunnen L. Prins (l.) en D. Alblas van de Voile Groep hun medewerkers aansturen. Nieuwe werknemers zijn lastig te vinden. „Er lopen niet zo veel mensen rond met wereldwijde ervaring en de terughoudendheid is groot. Wij wer

Een greep uit de vele activiteiten: receptiediensten, bedrijfsbeveiliging, integriteits- en antecedentenonderzoek en recherchediensten. Toen Lenard Prins in 1996 de politie verliet, kon hij niet bevroeden eens als algemeen directeur aan het hoofd van een eigen onderneming met ruim 200 medewerkers zou staan. In dat jaar trad de uit het westen van het land afkomstige Prins als directeur veiligheidszaken in dienst van de toenmalige Baan Company. Twee jaar later ontstond hieruit in Barneveld het bedrijf Varick BV, nu een van de dochters van de Voile-Group.

„Het begon in een huurhuisje in het bos”, lacht Prins, die al spoedig besefte dat groei noodzakelijk was. „Voor een bedrijf met 24-uursdiensten, zeven dagen per week, heb je volume nodig.” En ook was hij ervan doordrongen dat het bij beveiliging om meer ging dan alleen het ’afgrendelen’ van panden of het bewaken van personen.

Voile ontstond en was een van de eerste bedrijven met een breed beveiligingspakket, weet Prins. Achteraf gezien een schot in de roos, want mede als gevolg van de terroristische aanslagen in New York, de moord op Pim Fortuyn en recent die op Theo van Gogh werd beveiliging ”booming business”.

Prins: „Na de aanslagen waren er met name in Amerika grote bedrijven die een jaar lang hun managers op kantoor hielden en telefonisch lieten vergaderen. Wij tonen aan dat je best kunt reizen, mits het proces goed wordt begeleid. We geloven niet in bodyguards en spreken van een personal assistent, die zich niet profileert rondom de ’vip’. Hij bereidt de reis voor, geeft adviezen, koopt de tickets en organiseert talloze zaken die verband houden met de veiligheid. Die service heeft een grens, het mag niet ten koste gaan van de beveiliging. Wanneer iemand van zijn assistent cowboygedrag verlangt, scheiden onze wegen.”

Ook de forensische dienstverlening heeft niet te klagen over gebrek aan belangstelling. „Denk maar aan allerlei boekhoudschandalen en andere affaires bij grote ondernemingen”, zegt directeur Dick Alblas van dochteronderneming Trifact, waarin deze activiteiten zijn gebundeld. Binnen zijn afdeling worden bedrijven geadviseerd hoe zij hun boekhoudsystemen op orde kunnen houden.

Tegelijkertijd zijn de Trifact-medewerkers actief bij incidenten. „Wanneer er geld is verduisterd of bij andere fraude- of it-gerelateerde incidenten. Wij zoeken het verhaal achter de cijfers. Feitenonderzoek, daar gaat het om. Wat de opdrachtgever er vervolgens mee doet, is primair zijn eigen verantwoordelijkheid”, aldus Alblas, van oorsprong eveneens politieman en oud-FIOD-medewerker.

Dat wil niet zeggen dat niet wordt geprobeerd waar nodig een bemiddelende rol te spelen. „De emotie proberen we eruit te halen. Liever een rol als mediator dan als rechter”, aldus Prins.

De werknemers van Voile verschillen sterk, zowel in opleiding als achtergrond. Prins en Alblas zijn beiden van reformatorischen huize en hechten eraan dat in het bedrijf op respectvolle wijze met elkaar wordt omgegaan „Er werkt hier van alles, zowel christenen als niet-kerkelijken”, vertelt Prins. Voile doet in principe geen zaken met personen uit de wereld van de entertainment.

De algemeen directeur vindt het best lastig om gekwalificeerd personeel uit de gereformeerde gezindte aan te trekken. „Er lopen niet zo veel mensen rond met wereldwijde ervaring en de terughoudendheid is groot. Wij werken onregelmatig, zeven dagen per week. Op zondag hebben we een brandweerfunctie, maar niet alles is met techniek op te lossen.” Alblas vult aan: „We sturen er zeker niet op aan om op zondag te werken, maar soms is het helaas onontkoombaar in deze samenleving. Als er voor maandagochtend een laatste bomcheck moet worden uitgevoerd, kan dat alleen op zondag. Kijk eens naar de dreigingen na de moord op Van Gogh. Toen moesten zelfs sommige kerken worden beveiligd.”

De klanten van de Voile-Group zijn uit vele sectoren afkomstig. Namen worden er niet genoemd, maar het is een bont gezelschap: overheid, semi-overheid, multinationals, midden- en kleinbedrijf, banken en charitatieve instellingen. Verschillende goede klanten zijn afkomstig uit de gereformeerde gezindte.

Het totale aantal personeelsleden is vorig jaar dankzij de overname van een beveiligingsbedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan verdubbeld. Behalve het Barneveldse hoofdkantoor zijn er vestigingen in Nieuwerkerk aan den IJssel, Alphen aan den Rijn, Culemborg en Israël. De omzet ligt ergens „tussen de 6 en de 7 miljoen euro per jaar.” Prins verwacht vooral veel van de forensische activiteiten. „Die portefeuille is prima gevuld. Ook met de locatiebeveiliging gaat het goed, maar in die markt woedt een prijzenslag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer