Groen & duurzaamheidbuiten

De wandeling: Bij Beek waan je je een alpinist

De naam doet anders vermoeden, maar wie de N70 een keer heeft gelopen, komt opnieuw naar het Rijk van Nijmegen. Voor het beleven van buitenland in eigen land.

28 November 2022 21:56Gewijzigd op 28 November 2022 22:01
Wandeling N70 bij Nijmegen. beeld RD
Wandeling N70 bij Nijmegen. beeld RD

Er zijn wandelingen die je nooit zat wordt. De N70 is er zo een. Hij werd uitgezet in het Natuurbeschermingsjaar 1970 en gepresenteerd als de mooiste wandeling van Nederland. Over de stuwwal van Nijmegen naar Duitsland.

Er zijn zeven opstappunten, dus je kunt variëren, ook in de lengte van de wandeling. Wij beginnen in het centrum van Beek, bij Hotel ’t Spijker. Met uitzicht op de stoere Sint-Bartholomeuskerk en het ervoor gelegen protestantse Bartholomeuskerkje. Ter hoogte van de voormalige watermolen, waar het beeld van een wasvrouwtje herinnert aan het wasserijverleden van Beek, klimmen we omhoog, de stuwwal op.

De rondwandeling is gemarkeerd door paaltjes met groene koppen en door groene banden op lantaarnpalen. Voor mensen die slecht ter been zijn, is de N70 helaas ongeschikt. Wie nooit in de Alpen was, waant zich tijdens de tocht over de acht ‘bergen’ in Oostenrijk. We lopen eerst een stukje richting Nijmegen. Voor het prachtige uitzicht vanaf de Wolfsheuvel op Persingen, met zijn 105 inwoners het kleinste kerkdorp van Nederland.

Iets verderop bekorten we de route door de klim naar het pad dat weer richting Beek voert.In het Keteldal wijzen twee pijlen van een historische wegwijzer richting Duitsland en Nederland. Tot de grenscorrectie van 1949 liep hier de scheiding tussen beide landen. De grens schoof 2 kilometer op, ter compensatie van geleden oorlogsschade. De wijzer bleef staan en predikt: ”Laat vriendschap helen wat grenzen delen”.

Al stijgend en dalend zetten we de tocht voort richting Duitsland. Zo nu en dan passeert iemand die de N70 in draf doet. Op glooiende stukjes weiland graast blank vleesvlee en een kudde Lakenvelders. Na een vallei met vlechtheggen wacht de klim over de Kleverberg en die naar de hoogste top van de N70: de pakweg 80 meter hoge grote Motte. De iets lagergelegen kleine Motte biedt een panorama over het Wylerbergmeer en de Ooijpolder. Ooit behoorden de twee opgeworpen burchtheuvels tot Mergelpe, de burcht die rond het jaar 1000 werd gebouwd in opdracht van graaf Balderik.

Een paar honderd meter achter de restanten van Balderiks bolwerk ligt pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, de ideale locatie voor een stop. Vanaf De Duivelsberg voert het pad ons weer naar Beek. Dicht langs de Duitse grens, door sprookjesachtig bos en langs de kabbelende Filosofenbeek naar het Keteldal. Via de Van Randwijckweg dalen we af naar Hotel ’t Spijker. De wandelstokken kunnen voorlopig weer in ’t vet.

Meer over
Buiten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer