Studente Anna voert actie voor het leven

Advertorial Pro Life
Psychologiestudente Anna van der Meij liep vorig jaar met onder anderen Kees van der Staaij de Mars voor het Leven.

De Mars voor het Leven die op 9 december in Den Haag wordt gelopen, is niet de eerste pro-lifeactie in Nederland. Zo ontstaken deelnemers vorig jaar 30.000 lichtjes bij het Tweede Kamergebouw om stil te staan bij het aantal abortussen dat artsen per jaar in ons land uitvoeren. De organisator achter dit ”Uur van Licht” was de nu 21-jarige Anna van der Meij. Wat dreef en drijft haar?

Anna is studente psychologie. In haar vrije tijd speelt ze beachvolleybal en op zaterdag verkoopt ze bolletjes bij de bakker. Twee jaar geleden koos ze als niet-SGP’er voor een vrijwillige stage bij de SGP. Waarom? Anna: „Ik vind het belangrijk dat je je laat horen als je ergens tegen bent. Dus sprak deze stage, met het oog op de Week van het Leven, me aan. De SGP spreekt zich vaak over abortus uit.”
Als stagiaire was ze verantwoordelijk voor de organisatie van de lichtjesactie. Waarom lichtjes? „We wilden het onderwerp een positieve insteek geven. Heftige beelden van bijvoorbeeld embryo’s kunnen weerstand oproepen en confronterend overkomen voor mensen die zelf een abortus hebben meegemaakt. Daarom kozen we voor een ‘zachte’ confrontatie”, vertelt de 21-jarige.
Het plaatsen en aanzetten van de lampjes vond Anna heel indrukwekkend. „Het waren er zo veel, het hield maar niet op.” De reacties waren positief. Anna: „Iedereen vond het respectvol. Je kunt van mening verschillen en toch voor elkaar openstaan. We hoorden vaak dat mensen er nooit bij stil hadden gestaan dat het om zo veel ongeboren levens per jaar ging. Honderd is veel, tweehonderd ook. Duizend is veel, maar dertigduizend is enorm.”

Een maand later liep Anna in Den Haag de Mars voor het Leven. „Deze stille tocht vormde een groot contrast met het groepje demonstranten dat we aan de overkant van de gracht tegenkwamen. Juist het feit dat we rustig doorliepen en niet op ze reageerden, vond ik indrukwekkend.” Anna voelde zich erna vooral gesterkt. „Het overtuigde mij van het feit dat als je ergens voor of tegen bent, je er ook echt iets mee kunt doen. Zo’n mars kan alleen bestaan als er mensen zijn die mee willen lopen. Je kunt verschil maken.” Tegen vrouwen die met vragen rond zwangerschap en abortus worstelt, zou ze willen zeggen: „Praat er met anderen over. Zoek contact met organisaties als Er is Hulp en Siriz; zij kunnen helpen bij het nemen van moeilijke beslissingen. Lees, onderzoek, denk er goed over na, leef je in. Je kunt uren discussiëren over de vraag of een klompje cellen het begin van leven is, maar hoe werkt een abortus precies? Wat wordt er eigenlijk weggehaald? Ik ben niet voor schokkende beelden, maar het is weleens goed om te zien wat er gebeurt. Als je ziet dat je een kindje van 24 weken in je armen kunt houden, vind ik het moeilijk te horen dat het ‘maar’ een klompje cellen is.”

>> Het volledige artikel is te lezen in Liv, het magazine van Pro Life Zorgverzekeringen. Vraag het gratis aan via prolife.nl/liv.

Pro Life biedt toegang tot christelijke zorg
Christelijke zorg is gebaseerd op Bijbelse normen en waarden en wordt gegeven uit naastenliefde. De meerwaarde blijkt in situaties waarbij geloof en zorg elkaar raken. Dan is het belangrijk dat de zorgverlener begrijpt waarom u bepaalde keuzes maakt. Christelijke zorg gaat verder dan zorg rondom begin en einde van het leven. Ook tijdens het leven zijn er situaties, waarbij zorg en geloof elkaar raken, zoals bij relatieproblemen, psychische problemen of het verlies van een dierbare.

Bij Pro Life kunt u rekenen op een:

  • Onderscheidende polis zonder vergoeding voor abortus en euthanasie.
  • Verantwoorde zorg, zoals Ivf waarbij geen restembryo’s ontstaan.
  • Ruime keuze uit reguliere en christelijke zorgverleners.
  • Breed aanbod van aanvullende verzekeringen met vergoedingen voor christelijke zorg.

Pro Life werkt samen met de Stichting Ikzoekchristelijkehulp. Die organisatie helpt u bij het zoeken naar en het vinden van christelijke hulpverleners. Op Ikzoekchristelijkehulp.nl vindt u informatie over christelijke zorg en ruim 1.400 christelijke zorgverleners. Dankzij die samenwerking krijgen lezers van het Reformatorisch Dagblad en hun gezinsleden 8% korting op basis- en aanvullende (tandarts)verzekeringen van Pro Life. Zie voor meer informatie: prolifecollectief.nl/rd.

Klik hier voor meer artikelen over Pro Life.