Gerline Pullen (18) koos na een meeloopdag voor Adullam

2

“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling MMZ-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

“Ik wist het zeker: ik ga switchen!”

Als je rondkijkt op de nieuwe locatie van Maasheim, dan kan je niet anders concluderen dan dat de deelnemers goed in hun vel zitten. Er is hier zoveel te doen. Er is een bakkerij, een weitje voor kleinvee, een loods, een lunchroom, een winkel, niemand hoeft zich te vervelen. En anders is er buiten volop gelegenheid om even een frisse neus te halen in de Zuid-Hollandse, weidse polderlucht.

In de winkel annex lunchroom is het deze dinsdagochtend druk. Vier hoveniers hebben zojuist gepauzeerd en twee deelnemers halen gezamenlijk, uiterst voorzichtig, de kopjes en schoteltjes van de tafels weg. Aline zet het op het rolstoelblad van Helga, intussen neuriet ze “Ik ga slapen, ik ben moe.” Ze stoot per ongeluk een kopje om, “Ah geeft niks hoor,” zegt Helga goeiig, die geduldig wacht tot alle vaat is opgestapeld. Dan manoeuvreert ze voorzichtig naar de spoelkeuken. Uiterst geconcentreerd doen deze twee samen hun taak, op hun eigen wijze, op hun eigen tempo. Ze glimlachen voldaan naar elkaar als het klusje gedaan is. Zo, dat is gefikst. Ja, er is tevredenheid.
“Dat raakt me in deze mensen,” zegt Gerline die toekijkt. Alleen al de humor van deze mensen is zo leuk,” lacht ze. “Want ja, even kijken, hoe ging dat precies…” En dan valt een bewoner Johan de Kraker (41) haar in de rede, die gevat zegt: “Je moet niet kijken maar denken.” “Dat bedoel ik nou,” schatert ze. “Ja Jo, je hebt gelijk, ik moet denken, niet kijken.”

“Werken in een reformatorisch instelling past bij me. Ik kan zo beter aansluiten bij de achtergrond van de deelnemers.”

Van betekenis zijn
“Ik heb het bij Adullam erg naar mijn zin. Ik zit in een leuk team en ik weet dat ik de zorg kan bieden die de deelnemers nodig hebben. Bovendien zijn er mogelijkheden om cursussen en trainingen te volgen. Werken in een reformatorisch instelling past bij me. Omdat ik reformatorisch ben opgevoed, kan ik beter aansluiten bij de achtergrond van de deelnemers. Hierdoor kan ik hen beter begeleiden. Dat geeft mijn zorg meerwaarde.”

“Ik vind het mooi om Bijbels onderwijs te verzorgen voor de deelnemers. Ik merk dat het ze bezig houdt en zo ontstaan wel eens waardevolle gesprekken. Zo deed ik een vertelling over de brede en de smalle weg. “Ik wil ook op die smalle weg,” zei een bewoner in gebarentaal. Bijzonder is dat toch. Soms merk je dus best dat een bewoner geraakt wordt. Als je daarin van betekenis kunt zijn, dan is dat groot.”

“Juist deze combinatie van theorie en praktijk is de beste brug van school naar werk.”

Leren van ervaren collega’s
“Wat ik een voordeel vind aan MMZ-BBL, is dat je veel praktijkervaring opdoet. Hierdoor sta je zelfverzekerder in praktijksituaties. Niet alle kennis kun je nu eenmaal uit boeken halen. Ik leer ook van ervaren collega’s. Zo had ik pas met een deelnemer, dat hij iets erg spannend vond. Ik dacht: “Oh help, wat moet ik nu”. Van een andere collega zag ik dat zij even iets geinigs gingen doen, schommelen, zodat hij afgeleid werd. Daarna ging het wel. Juist deze combinatie van theorie en veel praktijk is de beste brug van school naar werk.”
En niemand is hier hetzelfde. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en niveau. Daar moet je op zien aan te sluiten. Dat is mijn uitdaging.”

Iedereen die geïnteresseerd is in werken bij Adullam kan vrijblijvend een dagje meelopen in een van de vele vestigingen van Adullam.


Bel of app naar 06 37 18 40 23 of mail naar hr@adullamzorg.nl
Of kijk op werkenbijadullam.nl voor actuele vacatures.

Stichting Zorg Adullam
Theaterplein 5
3772 KX Barneveld
T 088 238 55 26
www.adullamzorg.nl
info@adullamzorg.nl