Stevige tegenwind voor uitzender Randstad

beeld ANP

Randstad heeft in het derde kwartaal te maken gehad met een neergang in met name de industrie en aanverwante sectoren. Daar had vooral de Duitse tak van de uitzender onder te lijden, zo bleek dinsdag uit een handelsbericht.

De omzet per werkdag liep daardoor terug, op autonome basis met 2,5 procent. Overnames compenseerden dat een klein beetje en extra werkdagen in het kwartaal ten opzichte van een jaar eerder deden de rest. Daardoor bleef de totale omzet uiteindelijk stabiel op een kleine 6,1 miljard euro.

Vooral in Duitsland daalden de opbrengsten van Randstad fors, met 14 procent. Eerder gaf het bedrijf al te kennen te lijden onder de teruggang in de auto-industrie. Ook in de Verenigde Staten ziet topman Jacques van den Broek een afnemende vraag.

Buiten Noord-Amerika en Europa wist de uitzender nog wel te groeien. Onder meer in Japan, China, India en Latijns-Amerika zat de omzet stevig in de lift. Wereldwijd ziet de bestuurder dan nog „ruimschoots voldoende” groeimogelijkheden.

De nettowinst kwam uit op 140 miljoen euro. In dezelfde meetperiode een jaar eerder was dat nog 190 miljoen euro. De brutowinstmarge viel wel hoger uit dan in het derde kwartaal van 2018. Randstad verwacht dat de omzetkrimp zich in het huidige kwartaal voortzet.