Het interieur terug naar de jaren zeventig

Wonen&Leven Zuidwest-Nederland
4

Lentekriebels zijn niet alleen goed voor de grote voorjaarsschoonmaak, maar je kunt ze ook handig gebruiken om je interieur te vernieuwen. We maakten een lijstje van de voorjaarstrends.

Dit voorjaar zijn de elementen uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw niet meer weg te denken uit het interieur. Afgelopen najaar waren daar al voorboden van te zien: macramé, hangplanten, diepe en warme kleuren. Deze trends zetten zich deze lente dus door.

Kleur van het jaar

Elk jaar wordt er een pantone kleur verkozen tot kleur van het jaar. Voor 2018 is dat de kleur ultraviolet geworden, een krachtige paarstint. Het is daarom geen wonder dat er steeds meer paarse accenten in huis te vinden zijn. Paars is een diepe en elegante kleur die een ruimte karakter geeft. Een paarse muur geeft de hele kamer een luxueuze uitstraling. Is een paarse muur nog een brug te ver? Dan is diezelfde sfeer ook gemakkelijk te bereiken met paarse accessoires.

Groen

De urban jungle-trend (die ontstond in de jaren ‘70) blijft na afgelopen jaar nog volop bestaan. Planten zijn niet meer weg te denken uit de woonkamer of de keuken of zelfs de badkamer. Een feest voor de mensen met groene vingers, natuurlijk! Maar voor mensen die het minder goed met de levende variant kunnen vinden zijn er genoeg accessoires met plantenprint. Een kussen of dekbedovertrek met bladeren, een print voor aan de muur, planten hoeven niet echt te zijn om een ruimte een natuurlijke sfeer te geven.

Colourblocking

Colourblocking is ook een typische trend uit de jaren ‘70. De bonte en contrasterende kleurencombinaties mogen gerust een beetje vloeken, dat maakt een ruimte speels. Zeker in een interieur dat verder vrij neutraal is ingericht kan het leuk zijn om een aantal lekker contrasterend gekleurde elementen toe te voegen.

Deze trend is heel mooi te combineren met geometrische figuren, die ook steeds meer hun plekje in onze huiskamers veroveren. Hardere kleuren gecombineerd met zachte pastels - die overigens ook ontzettend hip zijn deze lente - maken een interieur spannend en vrolijk.

Pretty pastel

Het is geen uitzondering dat de lentecollecties van veel interieurwinkels vol met pastelkleuren zitten. De lente is het uitgelezen seizoen voor pastel. Dit seizoen zijn het niet zozeer de zoete kleurtjes van roomijs in verschillende smaken, maar zijn de pastelkleuren wat steviger, wat stoerder. Diepe en warme pastelkleuren passen helemaal in het kleurenpalet en ze zijn schitterend in combinatie met de donkere tinten groen, blauw en paars die de boventoon voeren op trendgebied.

Aaibaarheid

Zowel de pasteltinten als de donkere kleuren doen het heel mooi in combinatie met dè trendstof van dit jaar: fluweel. Afgelopen najaar was de stof al terug te zien in de mode, en langzaam maakte hij de overstap naar het interieur. Nu is het zachte pareltje niet meer weg te denken: een fluwelen bank, fluwelen eetkamerstoelen en fluwelen kussens zijn in bijna elke woonwinkel verkrijgbaar. De aaibare stof heeft een luxe uitstraling, en brengt je huis in één klap terug in de riddertijd - gelukkig alleen wat sfeer betreft. Fluweel was ook één van de meest geziene interieurstoffen uit de jaren ‘70. De trends blijven teruggrijpen op het verleden.

Bloemen op de muur

De botanische trend, die intussen al een tijdje meegaat, is niet het eindpunt voor natuurliefhebbers. Naast planten en plantenprints winnen ook de bloemetjespatronen terrein. Bloemetjesprints werden lang geassocieerd met oma’s bank of gordijnen, maar in een moderne variant kunnen ze een interieur een hele mooie uitstraling geven: hip en gezellig. Of de bloemen nu terugkomen in accessoires of dat je echt gaat voor een bloemetjesbehang, het frist elke kamer op. Zeker in combinatie met de diepe kleuren en de vrolijke pasteltinten kunnen ze een echte eyecatcher vormen. Bang dat een kamer te druk wordt? Dan is het mooi om maar één muur met bloemetjes te bekleden, en de rest van de muren in een rustige kleur zoals grijs, mosgroen of donkerblauw te verven.

Rotan

Bijna elk interieur uit de zeventiger jaren had een aantal meubelstukken gemaakt van rotan. Inmiddels verschijnen rotan stoeltjes en banken steeds vaker weer in de interieurwinkels. Deze trend is overgewaaid vanuit de vele vintagewinkels, waar rotan meubels voor een habbekrats te krijgen waren. Zeker in combinatie met wat zachte fluwelen kussens of een schapenvacht geven de stoeltjes een knusse uitstraling aan de huiskamer.

Omdat rotan een natuurlijk materiaal is, past een rotanmeubel ook in vrijwel elk interieur. Lange tijd was rotan alleen populair voor buitenmeubels, maar dit voorjaar is het geen probleem om de mooie lichtgewicht meubeltjes naar binnen te verhuizen. Wie weet staat er nog een pareltje van een rotanstoel in je tuinhuis, vergeten en klaar voor een nieuwe bestemming.