De drie politici doen in de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 17 maart mee aan het debat dat RD-jongerenredactie Puntuit samen met de debatclub van het Van Lodenstein College in Amersfoort organiseert. Jongeren en ouderen kunnen meedoen aan de gesprekken over onderwijs, klimaat en de Europese Unie.

 

 

Robbert: CDA heeft positief verhaal

Robbert.png

 
Wie is Robbert van Ettekoven?

„Het jonkie van de jonkies tijdens het debat van donderdag. Ik ben al lang bezig met de vraag hoe je als jongere je stem kunt laten horen in de politiek. Op het Van Lodenstein College zit ik in vwo 6. Ik ben 18 jaar oud, kom uit Woudenberg en heb sinds corona een nieuwe hobby. Ik mountainbike graag. Inmiddels heb ik geleerd dat het niet verstandig is om keihard je voorrem in te knijpen. Ik lees graag politieke biografieën. Nu ben ik bezig in een boek over de Franse ex-president Charles de Gaulle.”

 

Hoe kom jij bij het CDA terecht?

„Het CDA heeft ook christelijke waarden en is een grotere partij dan CU en SGP. Daardoor krijg je politiek meer voor elkaar dan de kleinere partijtjes. Ik wil natuurlijk nog niet al mijn munitie verschieten voordat de debatavond is begonnen, maar ik vind dat het CDA ook een positiever verhaal heeft dan de ChristenUnie en de SGP. De SGP is heel kritisch op Europa, de ChristenUnie wil dat de overheid veel voor mensen regelt, terwijl wij bij het CDA juist geloven in de betrokken burger. Kijk maar naar wat er gebeurde toen relschoppers winkels sloopten. De volgende dag gingen talloze mensen belangeloos de straat op om te helpen opruimen.”

 

Wat heeft het CDA gemeenschappelijk met de CU en de SGP?

„Ons geloof, en gedeelde waarden en normen. Zo vinden wij het vanzelfsprekend om een ander belangeloos te helpen. Ik zet me in voor een maatschappelijke diensttijd, zodat jongeren in schooltijd vrijwilligerswerk kunnen doen. Ik kom dan niet-gelovige ouders tegen die mij vragen: Waarom zou mijn kind zich inzetten zonder daar geld voor te krijgen? Als christenen snap je zo’n vraag niet.”

 

 

Daphne: CU is heel menselijk

Daphne.png

 
Wie is Daphne Steenbergen?

„Een Groninger met liefde voor Rusland. Ik woon nu in Gouda, maar mijn hart ligt in de provincie Groningen, bij mijn vriend en mijn familie. Mijn liefde voor het Russisch ontstond toen een kind uit Wit-Rusland zes weken in ons gezin kwam wonen. Daardoor ben ik aan de Rijksuniversiteit Groningen Russisch gaan studeren. Ook heb ik zeven maanden in Rusland gewoond. Ik ben 22 jaar en houd van lezen en zwemmen. Op dit moment ben ik parttime schoenenverkoopster en studeer ik politicologie.” 

 

Waarom sta je op de lijst voor de ChristenUnie?

„Ik kom uit een CU-nest. Mijn vader zit voor de partij in Provinciale Staten van Groningen en mijn hele familie stemt CU. Dat hield me eerlijk gezegd tegen om lid te worden van die partij. Maar toen ik op mijn 18e de Stemwijzer invulde, kwam ik bij de CU uit, dus ben ik toch maar lid geworden. Ik vind het mooi dat wij als CU heel menselijk zijn, echt omkijken naar de ander. Wij gaan niet voor economische groei van grote bedrijven, maar voor economische bloei, waar iedereen van kan profiteren.”

 

Het debat gaat donderdag over klimaat, onderwijs en de Europese Unie. Zin in?

„Jazeker, het zijn precies mijn drie speerpunten: we moeten groener worden, de basisbeurs moet terug en samenwerken in Europa is heel belangrijk. Dat voorkomt oorlog.”

 

Wat bindt jou samen met het CDA en de SGP?

„In de voorbereiding op het Puntuitdebat moest ik in de verkiezingsprogramma’s van SGP en CDA duiken om de onderlinge verschillen helder te krijgen. We hebben veel gemeenschappelijk. Wij houden alle drie vast aan de Bijbel. De SGP het meest, het CDA laat de teugels wat vieren en wij zitten ertussenin.”

 

 

Arie: SGP komt op voor het leven

Arie.png

 
Wie is Arie Rijneveld?

„Ik ben 25 jaar, kom uit Werkendam en geef wiskunde op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Inmiddels ben ik ruim zeven jaar actief voor de SGP-jongeren en nu ben ik ook voorzitter van het landelijk bestuur van die club. Ik ben christelijk, conservatief ingesteld en oriënteer me economisch wat rechtser. Dan kom je al snel bij de SGP uit.”

 

Het gaat donderdagavond over klimaat, onderwijs en EU. Wat is het belangrijkste thema volgens jou en waarom?

„Ik wil daar geen keuze in maken, alle drie deze thema’s zijn, juist ook voor jongeren, belangrijk. Ik zie dat de vrijheid van onderwijs steeds meer onder druk komt te staan. Binnen het CDA discussiëren ze of de vrijheid van onderwijs niet wat ingeperkt moet worden. Ik maak me daar zorgen om, dus ik hoop van Robbert van Ettekoven duidelijk te krijgen waar zijn partij staat en of het CDA een bondgenoot is van de SGP.”

 

Waarin ga jij donderdagavond botsen met Daphne Steenbergen van de ChristenUnie?

„Over Europa lopen onze visies uiteen. De SGP heeft met de ChristenUnie in een gezamenlijke fractie gezeten in het Europees Parlement. Inmiddels trekken we gescheiden op, de SGP is kritischer op de Europese Unie dan de ChristenUnie.”

 

Wat bindt jou samen met de andere christelijke partijen?

„We hebben binnen de SGP gediscussieerd over de vraag met welke partijen we moeten samenwerken. Het CDA en de CU zie ik op de meest wezenlijke thema’s als onze natuurlijke bondgenoten. We proberen allemaal op een bepaalde manier de boodschap van de Bijbel te vertalen naar het dagelijks leven. Onze kernwaarden zijn dat we opkomen voor het leven en voor het gezin.”