Het voltallige personeel luistert naar mijn poging om een Amsterdams accent na te bootsen. Voordat ik aan mijn lunch mag beginnen, moet ik voorlezen. De medewerkers dachten dat het wel leuk zou zijn als ik zou voorlezen uit ”Onder de Westertoren”, van J. J. Frinsel.

Zelf heb ik als kind in de auto –onderweg naar een vakantie­bestemming– heel wat vertel-cd’s voorbij horen komen. Maar voorlezen met het accent van Frinsel is een vak apart wanneer je het Algemeen Beschaafd Nederlands behoorlijk onder de knie hebt.

Ik neem de medewerkers mee in de wereld van Gerard, de vriend van Kokkie, die zojuist in de Jordaan is komen wonen. 

Koude kroket
Kokkie en Gerard willen net gaan knokken als Cees den Hertog (47), directeur van het bedrijf, mij waarschuwt dat m’n kroket koud wordt.

Het publiek tekent protest aan wanneer ik een poging waag om het boek te sluiten. Ze willen weten hoe de knokpartij afloopt. Gerard blijkt de sterkste te zijn en Kokkie erkent dat ruiterlijk. Het applaus dat volgt, neem ik met een bescheiden hoofdknik in ontvangst. Niet zeker wetend of ze voor mij klappen, voor de sterke Gerard of de sportieve Kokkie.

Klompenmaker
Na een fietstocht van 22 kilometer vanaf mijn slaapplek in Den Dolder ben ik bij de uit­gever in Houten aangekomen. De directeur begroet me hartelijk. We wisselen fietservaringen uit. De groot­aandeelhouder wil deze zomer met een van zijn vijf kinderen naar Friesland fietsen op een gewone fiets. Met mijn pijnlijke zitvlak in gedachten wens ik hem alvast succes en een goede reis.

Deze Den Hertog is alweer de vierde generatie Den Hertogjes. „Het bedrijf gaat terug tot 1912, toen een klompenmaker besloot wat bij te gaan klussen”, vertelt de directeur, terwijl we een kopje koffie tanken.

We verlaten de directiekamer en ik krijg een persoonlijke rond­leiding. Via de distributieafdeling waar het –vanwege de belofte „voor 16.00 uur besteld, morgen in huis”– net voor het eind van de werkdag razend druk is, naar de redactieafdeling. Als klap op de vuurpijl maak ik kennis met dtp’ers. Desktoppublishers. Overgezet zijnde: vormgevers.

De lunch is gezakt. Sommige personeelsleden gaan direct weer aan de slag. Anderen zijn benieuwd welke opdracht de volgende envelop zal brengen. De muziekman van de uitgeverij krabt zich achter de oren wanneer ik –met een nieuwe opdracht­envelop in de hand– hem om zijn hulp vraag.


Deze zomer kun je op reis met Puntuitredacteur Arien van Ginkel (23). In het gezelschap van een kip fietst hij van de RD-redactie in Apeldoorn naar zijn ouderlijk huis in Waddinxveen. De 190 kilometer lange route telt acht pitstops, verdeeld over drie dagen. Bij iedere stop opent hij een envelop met een opdracht van zijn collega’s. In ruil voor een klusje ontvangt hij een maaltijd of slaapplek.