Een soort reuzenstep –oranjegekleurd– staat in de hal van fietsen­importeur Popal in Utrecht. Het is een prototype van de Lopifit, die vanaf volgende maand leverbaar is in Nederland. Bruin Bergmeester uit Drenthe bedacht de ‘loopbandfiets’, knutselde in zijn woonkamer een paar exemplaren in elkaar en kreeg Popal zover om ze te laten produceren. Tijd om het ding uit te proberen.

„Eerst een paar keer steppen om wat vaart te krijgen”, luidt het advies van Fedde Kappert van Popal. Ik zet me af en begin te lopen op de band. Na een fractie van een seconde begint de elektromotor te werken en word ik vooruitgestuwd. De balans vinden is even lastig, zeker als de motor in z’n laagste stand staat. Ik druk een paar keer op het plusknopje van de fietscomputer en warempel, de vaart komt erin. In de hoogste stand suis ik met 25 kilometer per uur over het fietspad. Lopend.

Verbaasd
Even een onopvallend testritje doen? Vergeet het maar. Een gemeentewerker die gras staat te maaien kijkt verbaasd achterom, zet zijn machine uit en staart me na. Als ik een paar minuten later weer langskom, staat hij er nog steeds, nog altijd niet beseffend wat hij zojuist langs zag komen.
En zo gaat het met alle voorbijgangers. Iedereen draait het hoofd om, zich dezelfde vraag stellend als ik deed: is dit lopend fietsen of fietsend lopen? Of hoort dat hele fietsen er niet bij en is dit gewoon een loopbandvoertuig?

„Ook wij hebben geworsteld met de naam”, aldus Kappert. „Daarom hebben we het maar de Lopifit genoemd. Volgende maand worden de eerste 5000 geleverd vanuit China. Aanvragen komen van over de hele wereld, zoals uit Qatar. Waarschijnlijk vinden de mannen het daar een handig voertuig omdat ze er lange gewaden dragen.” Ja, ook met een lange rok kun je er prima mee uit de voeten.
Over voeten gesproken, na een tijdje gaan de rollers onder de loopband wel een beetje irriteren. Goede loopschoenen zijn daarom aan te raden als je kilometers gaat maken.

Handremmen
Het einde van het fietspad komt in zicht. Ik knijp in de handremmen en merk dat de loopband stilstaat, zodat de fiets zonder aandrijving verder rolt. Als ik de handremmen loslaat, begint de loopband weer te lopen. Dat betekent ook zelf weer lopen, dus een beetje hand-voetcoördinatie is wel vereist.
De Lopifit is een leuk ding dat je gewoon een keer proberen moet. Ga je deze vakantie naar Texel? Kijk dan eens op loopfietstexel.nl, vanaf augustus zijn ze op het eiland te huren.

En vind je fietsen te gewoon of wandel je liever terwijl je toch lange afstanden wilt afleggen? Dan is de Lopifit misschien wat voor jou. Je moet er wel zo’n 1800 euro voor neertellen. En houd er rekening mee: je gaat nooit meer anoniem over het fietspad.


Dit is het vierde en laatste deel van De Test, een zomerserie waarin Puntuit nieuwe producten of diensten uitprobeert. Ga naar puntuit.nl/detest voor de eerdere afleveringen.