Ik probeer netjes stil te staan, maar met dit schoeisel lukt het gewoon niet. Het lijkt net of er een enorme klomp sneeuw onder mijn voet geplakt zit. Ik ben continu aan het balanceren. Als ik net denk mijn balans gevonden te hebben, leun ik weer iets te veel naar voren. Een correctie volgt. Weer naar achteren. M''n spieren moeten telkens aan de bak.

En dan het lopen. Ik adem diep in. Door de instabiliteit van de schoen sta ik automatisch kaarsrecht. Ik zwaai mijn ene been eerst naar achteren en dan vooruit en zet de hak neer. De schoenzool rolt van hiel tot teen over de grond. Weer een stap. Rolbeweging. Stap. Rolbeweging.

Achter de MBT zit een speciaal verhaal. De schoen werd ruim tien jaar geleden ontwikkeld door de Zwitserse ingenieur Karl Müller. Tijdens een bezoek aan Oost-Afrika merkte deze uitvinder dat krijgers van de Masai met hun blote voeten op zand en vuil liepen. Wat opviel? Leden van deze nomadenstam hebben nooit last van rug of gewrichten. Müller noemde de technologie die hij vervolgens ontwikkelde Masai Barefoot Technology (MBT). Vanwege het controversiële concept noemde hij de MBT de "antischoen".

"Minder belasting kniegewricht", "Meer activiteit rug-, buik-, bil- en beenspieren" en "Vermindert nekklachten". Doorgaans houd ik niet van verkooppraatjes en beweringen van reclamemakers. Hoewel het me niet altijd onberoerd laat, klinkt het vaak te fantastisch. Maar dit concept doet gewoon logisch aan. En: ik voel de verandering, de verbetering.

Het principe van de MBT is eenvoudig. Bij gewone schoenen leunt het lichaam ver naar voren en klappen voeten op de grond. De schok veroorzaakt slijtage in gewrichten. Door de techniek van de MBT wordt de schok van de harde ondergrond opgevangen, loop je rechtop en gebruik je meer spieren. De schoen moet het lopen met blote voeten op zachte, natuurlijke ondergrond nabootsen.

Toch merk ik bij gebruik ook nadelen van de bolle zolen. Op de fiets glibberen mijn natte zolen snel van de trappers. Gebogen voor de wasbak in de douche duikel ik zowat naar voren als ik een plens koud water in mijn gezicht gooi.

Wat trekt mij over de streep? Onder aan de folder staat een indrukwekkende lijst met onderzoeken. Diverse universiteiten staven de betrouwbaarheid van de uitspraken over MBT. Ik ben overtuigd. Ja, verkocht! De antischoen is mijn schoen.

Ik ben niet de enige. Reacties op internet zijn overwegend positief. Mensen met rugklachten merken een duidelijke verbetering. MBT verovert zelfs langzamerhand de wereld. In steeds meer landen worden mensen enthousiast van de schoen.

MBT''s zijn er in soorten en maten. Klassiek? Hip? Er is voor ieder wat wils. Voor mij is het duidelijk. Weg Van Bommels, weg Van Liers en weg al het andere schoeisel. Ik ga leven op bolle voet!

De schoenen zijn beschikbaar gesteld door Van Camp Schoenen in Lunteren, die een afdeling met MBT''s heeft.


Journalist test schoen met bolle zool. Dit is het derde deel in een serie waarin jongerenredacteuren bizarre diensten of producten uitproberen.