Søren Aabye Kierkegaard leefde van 1813 tot 1855. Hij was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.

Leerling: U staat te boek als zwaarmoedig.
Kierkegaard: Mensen zijn het nu eenmaal niet gewend als iemand kritiek levert op de lauwheid in de Deens-Lutherse kerk. Ik heb een hekel aan het soort 'zondags christendom' dat overal de kop opsteekt. Velen gaan enkel naar de kerk omdat men zich daar goed bij voelt.
Leerling:  Is dat niet erg radicaal?
Kierkegaard:  Geloven is of-of. Of Christus is met Pasen opgestaan, of niet. Zo ja, dan is dat zo overweldigend, dat het ons hele leven moet beheersen. Christelijk leven is voor mij het drukken van Jezus' voetstappen.
Leerling: Wat betekent het geloof voor u?
Kierkegaard:  De religieuze mens mens beseft hoe langer en meer dat hij schuldig staat tegenover God. Daarom zal hij op het hoogtepunt van zijn twijfel en angst de sprong wagen van de onvoorwaardelijke geloofsovergave aan de Eeuwige.
Leerling: U staat niet alleen kritisch tegenover de kerk, maar ook ten opzichte van de cultuur.
Kierkegaard: Heel Europa is op weg naar een bankroet. Je kunt het vergelijken met de gang van zaken op een schip. Het lijkt alsof het schip door de kok gestuurd wordt. Hij gebruikt niet de luidspreker van de commandant om de route op te geven, maar vertelt wat wij morgen zullen eten.