Avond aan avond zit je te pezen op die pittige scriptie of dat bewerkelijke essay. De deadline nadert rap. Je hebt het druk, druk, druk. Tot in de late uurtjes ga je door. De aan het papier toevertrouwde letters groeien; de wallen onder je ogen ook. Na de zoveelste korte nacht wrijf je 's ochtends eens flink in je ogen. De spiegel toont blauwomrande ogen en onder je kijkers is een waar heuvellandschap zichtbaar. Gelukkig verdwijnen de wallen in de loop van de dag als sneeuw voor de zon.

Waar die wallen opeens vandaan komen? Ron van Stormbroek maakt korte metten met het raadsel van de wallen. Hij werkt bij het Nationaal Huidcentrum, waar ze regelmatig met dit probleem worden geconfronteerd. Van Stormbroek weet dus waar hij over praat. 'Als je vermoeid bent, hoopt er zich vocht op onder je ogen", stelt de bioloog. 'Normaal gesproken wordt de vloeistof netjes afgevoerd. Maar bij vermoeidheid werkt dat systeem minder goed. Als je 's nachts plat ligt, vormen er zich nog gemakkelijker wallen. Overdag wordt je lichaam actiever en komt de afvoer van het vocht weer op gang. De wallen verdwijnen. De vloeistof wordt verwijderd via de ronde bolletjes in de ooghoeken naast de neus. "

Volgens Van Stormbroek gaat het hierbij om lymfevocht. "Lymfe is in het lichaam van belang voor het afweermechanisme tegen ziekteverwekkers. Bij vermoeidheid hoopt deze vloeistof zich dus tussen de cellen op."

Zoals genoemd gaan wallen bijna altijd gepaard met blauwe kringen onder de ogen. Ook hiervoor heeft Van Stormbroek een verklaring. "Bij vermoeidheid verwijden de bloedvaten onder je ogen zich. Doordat huid onder het oog erg dun is, schemeren de vaten blauwachtig door. Deze kleurvorming kan spontaan herstellen wanneer je genoeg uitrusten en je ontspant."

Wallen kunnen ook ontstaan door huidveroudering. Van Stormbroek: "Dan gaat het om vetophoping, een erfelijke variant van wallen." Doordat ouderen een slappere huid hebben, zakt de huid samen met vet naar beneden. En ontstaan er wallen.

Deze vetwallen zijn, in tegenstelling tot waterwallen, genetisch bepaald. Familieleden hebben ze ook. Ze zijn dus niet te voorkomen en zullen ook niet vanzelf herstellen. Om waterwallen te voorkomen, kun je het beste gezond leven. Slaap voldoende, eet gezond en drink geen of matig alcohol. Veel water drinken zou ook goed helpen. Water tegen water onder de ogen.