Je wilt niet weten hoeveel dingen terug te voeren zijn op gewoonte: Snoep eten in de kerk. Rechts rijden. Van links naar rechts lezen. Maar ook: de volgorde van de letters op je toetsenbord.

Heb je je ooit afgevraagd waarom die zo door elkaar gehusseld zijn? Werp één blik op je toetsenbord en je gaat er eigenlijk voetstoots van uit dat er een heel ingenieus systeem aan ten grondslag moet liggen, alleen al omdat er aan de volgorde geen touw vast te knopen is.

Toch valt het alles tegen met dat ingenieuze systeem. Dat de meeste toetsenborden beginnen met de letters qwerty is terug te voeren op één persoon: Christopher Sholes. Hij vond in de 19e eeuw de schrijfmachine uit. Een monster van een machine, met zware toetsaanslagen: je moest er bij wijze van spreken op gaan staan om ze naar beneden te krijgen.

Sholes zette de letters op alfabetische volgorde op het toetsenbord van zijn typemachine. Toen hij een brief ging typen, kwam hij echter in de problemen. Veelgebruikte letters zoals h en i lagen naast elkaar. En dat kon de typmachine niet aan. De toetsen werkten traag, waardoor de letterstangetjes tegen elkaar aan botsten en klem kwamen te zitten.

Om te voorkomen dat het probleem zijn uitvinding om zeep zou helpen, verplaatste Sholes wat letters op zijn toetsenbord. Het gevolg is de zogenaamde qwerty-indeling, genoemd naar de eerste zes letters van de bovenste rij.

Er zijn nog andere indelingen van het toestenbord bekend. Zo vonden de Fransen dat er bij de qwerty-indeling te weinig rekening was gehouden met hun specifieke lettergebruik. Dus gebruiken ze daar de zogenaamde azerty-indeling. En de Duitsers gebruiken een qwertz-toetsenbord.

Sommige mensen geloven dat het toetsenbord zoals wij dat kennen zo vormgegeven is om ervoor te zorgen dat de sterkste vingers de letters aanslaan die het meest gebruikt worden. Die vlieger gaat echter niet op als je bedenkt dat de a met de pink bediend moet worden. Bovendien werd het systeem voor blind typen met twee handen pas zo'n vijftig jaar geleden ontwikkeld.

In het jaar 1935 heeft een zekere August Dvorak een indeling uitgevonden waar wél echt over nagedacht is: de Dvorakindeling. De meest gebruikte letters staan daar het dichtst bij de sterkste vingers. Overigens wordt dit toetsenbord, hoe goed ook, door haast niemand gebruikt. Gewoonte blijkt sterker dan logica.