Het punt is: lang niet al die tweelingen zijn ernstig met elkaar vergroeid, waardoor er vaak weinig bekendheid gegeven wordt aan de scheiding van de twee.

Volgens onderzoek is 1 op de 100.000 geboren kinderen er een van een Siamese tweeling. En van alle Siamese tweelingen bestaat 75 procent uit meisjes.

De bekendste Nederlandse Siamese tweeling is Folkje en Tjitske de Vries. Zij waren namelijk in 1954 de eersten in Nederland die door een operatie van elkaar gescheiden werden. Folkje en Tjitske waren met 7 centimeter van hun buiken aan elkaar vergroeid. De operatie verliep prima; de vrouwen leven nu samen in Amersfoort.

Een Siamese tweeling is altijd een eeneiige tweeling. Normaal gesproken ontstaat een eeneiige tweeling doordat een bevruchte eicel zich kort na de bevruchting splitst. Als een bevruchte eicel zich pas later splitst, bijvoorbeeld op het moment dat er al handjes en voetjes zijn, is er kans op een Siamese tweeling. Dat komt, simpel gezegd, doordat het embryo al zover ontwikkeld is, dat het zich niet meer in twee losse delen kan splitsen.

Een Siamese tweeling wordt zo genoemd omdat er in 1811 een bekende tweeling leefde in Siam, het huidige Thailand. De jongens, Chang en Eng Bunker, zaten met de zijkanten van hun buik aan elkaar vast. Chang en Eng verdienden veel geld met optredens en werden 63 jaar oud. Chang stierf een paar uur na Eng. De twee kregen 21 kinderen. Als ze vandaag hadden geleefd, zouden ze prima van elkaar gescheiden hebben kunnen worden.

De bekendste op dit moment levende Siamese tweeling is de 20 jaar oude Henseltweeling uit Amerika. De zusjes Abigail en Brittany Hensel zijn onder hun middel volledig met elkaar vergroeid en kunnen onmogelijk van elkaar gescheiden worden. De meisjes zijn kerngezond en spelen bijvoorbeeld graag basketbal en volleybal. Ook kunnen ze samen autorijden: Abigail bedient de pedalen en de versnellingspook, Brittany doet de lichten.