Wie kent ze niet: de verhitte discussies in de auto. De vrouw sist haar man toe dat hij de verkeerde weg insloeg, maar manlief buldert dat vrouwen ook nooit eens kunnen kaartlezen. Voor veel relaties biedt de TomTom uitkomst, maar het mysterie waarom veel vrouwen niet kunnen kaartlezen blijft.

Over het fenomeen is al regelmatig geschreven. Vorig jaar verscheen het boek ”Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen” van Allan en Barbara Pease. De Australische auteurs schrijven dat mannen en vrouwen verschillend naar de wereld kijken. Op een humoristische manier leggen zij uit dat mannen een kaart niet hoeven te draaien om te weten of ze links- of rechtsaf moeten slaan.

Ineke van der Ham, universitair docent psychologische functieleer aan de Universiteit Utrecht, beaamt dat mannen en vrouwen hun hersenen op een andere manier gebruiken. „Uit onderzoek zijn duidelijke verschillen gebleken”, zegt Van der Ham.

Mannen kunnen beter ruimtelijk redeneren en wiskundig denken dan vrouwen. Ook scoren zij hoger bij het schieten, gooien en vangen van voorwerpen. Vandaar dat meer jongens dan meiden voetballen.

Dames hebben dan misschien minder ruimtelijk inzicht, verbaal zijn ze sterker. Hun visuele geheugen is ook beter dan dat van mannen en ze zien meer details.

Dat een vrouw in veel gevallen niet goed kan kaartlezen is een raadsel voor haar ruimtelijk ingestelde eega. Hij snapt niet dat zijn vrouw geen relatie ziet tussen wegwijzers en de wegenkaart. „Mannen herkennen waar zij zijn doordat zij in hun hoofd een kaart maken van de omgeving. Kaartlezen is voor hen dus heel gemakkelijk”, vertelt Van der Ham. „De vrouw ziet echter geen verhoudingen, maar stelt vast waar zij is aan de hand van herkenningspunten. Een bakkerij is zo’n specifiek punt, maar natuurlijk staat de bakker niet op de kaart. Er staan ook niet veel woorden op de kaart. Kaartlezen is heel ingewikkeld voor haar.”

Een wegomleiding, daar draait de man zijn hand niet voor om. Hij gebruikt gewoon zijn abstracte denkvermogen. Hij beredeneert waar hij heen moet, en komt weer op het goede pad. Voor vrouwen is een wegopbreking echter verschrikkelijk. De specifieke kenmerken waardoor zij de route onthielden, zijn zoek. En zo verdwalen ze.

Toch is er ook goed nieuws voor dames. Dankzij hun scherpe visuele geheugen kunnen zij de route beter onthouden. Een tweede keer hebben ze dus helemaal geen kaart nodig om bij de eindbestemming te komen. En dan zijn de mannen juist afhankelijk, want die zijn de weg allang vergeten.


Zie puntuit.nl/daarom voor meer van zulke verhalen. Zelf een interessante vraag? Mail deze naar info(at)puntuit.nl.