Enkele waaromvragen uit de uitgebreide collectie in het boek van Mick O’Hare: Waarom is de lucht blauw? Kun je de Chinese Muur werkelijk vanuit de ruimte zien? Waarom is het zeewater zout? Waarom knalt het uiteinde van een zweep? Waarom komt een boemerang terug? Waarom bevriezen de poten van pinguïns niet? En natuurlijk komt de vraag die in de titel van het boek naar voren komt, ook langs.

„Waarom? Waarom dan?” Vooral peuters zijn nogal eens geneigd die vraag te stellen. Soms tot irritatie van papa of mama. Het „waarohòm dan?” leidt dan tot een kortaf: „Nou, dáárom.”

Sommige mensen lijken nooit uit die nieuwsgierige fase te komen. Ze willen altijd maar weten hoe een apparaat werkt, hoe het menselijk lichaam nu precies in elkaar zit of waarom iets is zoals het is. Vandaar dat het toonaan­gevende Engelse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist al lang geleden voor zulke nieuwsgierigen een aparte rubriek inrichtte.

Het boek ”Waarom slapende vogels niet uit de boom vallen” bevat een verzameling van allerlei fascinerende vragen van lezers van het blad. Met daarbij de slimme, gekke en geestige antwoorden van weer andere lezers uit de hele wereld.

Zo stelt de 9-jarige Jack Walton uit Londen een typische, maar bij nader inzien nog niet eens zo gekke vraag. „Is het toeval dat een menselijke vinger precies in een neusgat past? En zo nee, waarom mag dat dan niet van mijn moeder?” Het antwoord van Holly Dunsworth is al even maf. „Je moeder is het misschien niet met mij eens, maar er bestaat een manier om je neus te ledigen zonder er iets in te steken. Dat heet een ‘snotraket’. Druk gewoon één neusgat dicht, haal diep adem, sluit je mond en adem door je andere neusgat zo hard en scherp uit als je kunt. Het zal je verbazen hoe snel de inhoud naar buiten komt.” Een andere lezer reageert daar weer op: „Ik wil waarschuwen dat deze methode niet erg hygiënisch is en een aantal ziekten kan verspreiden. Snotraketten dienen alleen gelanceerd te worden als je helemaal alleen bent.”

Voor jongelui die helemaal fan zijn van magazines als Weet, Quest en dat soort bladen, is het boek een aanrader. Er staan dan wel geen plaatjes in het boek, maar voor de fanatiekeling mag dat de pret niet drukken. Al kan het soms behoorlijk pittige niveau –tot de lezers van New Scientists behoren ook allerlei hoogleraren– voor sommigen een obstakel zijn.

Ben je niet zo van allerlei feitjes en weetjes? Dan wil je vast niet weten waarom slapende vogels niet uit de boom vallen. Koop het boek maar niet.

Chinese Muur zichtbaar vanaf de maan?

„De bewering is onjuist. Het verhaal is een van de bekendste broodje-aapverhalen en wordt misschien alleen overtroffen door dat over de massale zelfmoord van lemmingen.

Iemand met een perfect gezichtsvermogen kan zonder verrekijker of telescoop ongeveer 1 boogminuut (een eenheid die de grootte van een hoek aanduidt van in dit geval je blikveld, MK) onderscheiden. De Chinese Muur is ongeveer 6 meter breed. Dat betekent dat hij boven een hoogte van zo’n 20 kilometer (ruim tweemaal de Mount Everest) niet direct zichtbaar is. Zelfs als we zijn schaduw meetellen, is hij vanaf maximaal 60 kilometer hier en daar te zien. Vanwege de luchtweerstand is dat nog steeds te laag voor een ruimteschip in een stabiele baan.

Er zijn echter veel andere, door de mensenhand gemaakte voorwerpen die vanuit de ruimte zichtbaar zijn. De grootste daarvan zijn de Nederlandse polders. ’s Nachts zijn vanwege de straatverlichting ook steden te zien.” D. Fisk, Ipswich (Suffolk, Groot-Brittannië)


Waarom slapende vogels niet uit de boom vallen, Mick O’Hare; uitg. Lias, Hilversum, 2012; ISBN 978 90 8803 024 6; 238 blz.; € 10,00.