Als je de docu al gezien hebt, weet je dat er zes vwo’ers aan het woord komen die in 2014 eindexamen deden op het Wartburg College, locatie Guido de Brès in Rotterdam. Ze vertellen over hun vragen, twijfels en verlangens, ze bidden, zingen en kijken vooruit naar het moment waarop ze zullen uitzwermen. Wat gaat er allemaal veranderen en hoe blijven ze overeind?

De film (DIE JE HIER KUNT BEKIJKEN) duurt een halfuur, is gemaakt door regisseur Ingrid Kamerling en maakt deel uit van Teledoc Campus, een project waarin jonge documentairemakers de kans krijgen om ervaring op te doen.

De reacties van twee jongeren uit de film vind je hieronder.


Elis de Waard: „Ruimte voor twijfels”

Naam: Elis de Waard
Woonplaats: Ridderkerk
Leeftijd: 20
Kerkgenootschap: Protestantse Kerk in Nederland
Studie: theologie aan de VU in Amsterdam

Waarom heb je meegedaan aan de documentaire?
„Na een paar gesprekken werd ik geselecteerd. Ik vond het in het begin lastig. Je gaat 17 miljoen Nederlanders een kijkje in je privéleven geven. Voor mij gaf de doorslag dat ik de mogelijkheid kreeg om iets te doen aan het negatieve beeld van refo’s.”

Wat is je boodschap?
„Dat het geloof je hele leven doortrekt. Je bent er, als het goed is, dag in, dag uit mee bezig. En dat refojongeren ook hun twijfels hebben.”

Kon je jezelf zijn tijdens de opnames?
„We moesten geluidsopnames maken van ons eigen bidden. Soms vroeg ik me af: Stel dat ze mijn gebed er voor de documentaire uitpikken, wil ik dat wel? Ook vond ik het lastig om zo te bidden dat niet-gelovigen het begrijpen.”

Hoe kijk je op de film terug?
„Positief. Ik hoop dat-ie ook zo wordt ontvangen door mensen die tegen televisie zijn. Zet dat bezwaar een keer aan de kant vanwege het grote doel: anderen laten zien hoe refojongeren echt zijn.”

Wat vind je van je schooltijd op de Wartburg?
„We werden genoeg voorbereid op het leven in de grote, boze buitenwereld. Soms zelfs te veel. Je moet die tegenstelling niet steeds op de voorgrond zetten. Dat is niet christelijk. Er mag op school meer gesproken worden over kerkelijke verschillen. Benoem ze gewoon en ga lekker discussiëren.”

Waarom studeer je theologie?
„Ik wilde eerst leraar geschiedenis worden, maar theologie is steeds meer naar voren gekomen. Onder andere door gesprekken met docenten en op belijdeniscatechisatie. Het werd voor mij duidelijk: dit is de weg van de Heere. Ik heb een poos los van God geleefd. Toen ik tot geloof kwam, kreeg ik het verlangen om anderen van het Evangelie te vertellen.”


Sietske Schipper: „Dit ben ik echt”

Naam: Sietske Schipper
Woonplaats: Oud-Beijerland
Leeftijd: 19
Kerkgenootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Studie: verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam

Waarom heb je meegedaan aan de documentaire?
„Om de buitenwereld een goed beeld te geven van refojongeren. Het geloof is niet iets wat je ouders je opleggen, maar iets persoonlijks, iets moois.”

Hoe blijkt dat in de film?
„Door te laten zien dat ik God overal in mijn leven bij nodig heb. Bijvoorbeeld bij het examen doen. Ik snapte niks van scheikunde en stond er slecht voor. In de documentaire is te zien dat ik dat eerlijk aan God vertel en vraag ik of Hij mij juist bij dat vak wil helpen.”

Je zakte voor je examen. Ook dat laat de documentaire zien. Welk beeld roept dat bij buitenstaanders op?
„Misschien wel dat bidden niet helpt. Dat zou natuurlijk jammer zijn. Ik heb het jaar na mijn examen volwassenenonderwijs gevolgd en alsnog m’n vwo-diploma gehaald. Maar dat kon niet meer in de documentaire. Dat extra jaar is voor mij heel belangrijk geworden. Ik heb leren omgaan met niet-christenen. Dat komt mij nu goed van pas bij de opleiding verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam.”

Kon je jezelf zijn tijdens de opnames?
„Ik ben het niet gewend om gefilmd te worden, en al helemaal niet om te bidden terwijl het opgenomen wordt. Maar ik mocht dat alleen en in een afgesloten ruimte doen. En ik mocht het zo vaak opnieuw proberen als ik wilde. Die andere stukjes knippen we er gewoon uit, zei de regisseur. Als ik nu de beelden zie, dan denk ik: Dit ben ik echt.”

Waar hoop je op als deze documentaire straks is uitgezonden?
„Dat mensen gaan geloven. Of op z’n minst gaan nadenken over het geloof.”

Ga je de uitzending bekijken?
„Dan lig ik in bed. We hebben thuis geen tv en de film heb ik al gezien.”