Op het Wartburg College locatie Marnix in Dordrecht kregen leerlingen maandag via een intercombericht te horen dat Puntuit zou komen. En dat er gevraagd zou worden naar de betekenis van de naam van de school. Dat is te merken op deze dinsdagmiddag. De middagpauze is net aan de gang en de school stroomt leeg. Het mooie weer lokt iedereen naar buiten. Ook Lukas (14), die samen met wat vrienden bij een hek staat te praten. „Marnix heeft het Wilhelmus gemaakt”, weet hij. „En hij was raadsheer van Willem van Oranje”, voegt Gerben (12) eraan toe.

De vriendinnen Tanja, Christine, Celine, Linda, Daniëlle en Denise zitten op een bankje van de zon te genieten. Zij hebben nieuwe informatie over Marnix. „Hij had schoenmaat 46”, zegt Linda overtuigend. „Echt waar, onze leraar heeft dat gezegd toen we via de intercom hoorden dat jullie ons vragen over Marnix zouden stellen.” Ja, ze weten ook dat Marnix ‘iets’ met het Wilhelmus heeft. Spontaan stellen ze voor om het volkslied te zingen, maar halverwege de eerste zin overstemt hun gelach elke vorm van gezang.

Op naar de volgende locatie; het Revius in Rotterdam. Een voetbalwedstrijd op het plein trekt veel bekijks. Er klinkt gejuich; blijkbaar heeft een van de voetballers doel getroffen. Anton (15) komt langs, ook hij gaat kijken. „Wie Revius was?” Hij wrijft nadenkend over zijn voorhoofd. „Iets met Calvijn.” Zijn klasgenoot denkt te helpen. „Nee joh, Revius had toch met Einstein te maken? Of nee, met Erasmus. Dat was een reformant.”

Weer gejuich; op het voetbalveld staat het waarschijnlijk weer gelijk. Een stel meiden zit op de rand van een plateau. Kijken of het hier wat beter gaat. En jawel. Corianne (14) uit 3 vwo ontpopt zich tot een ware kerkgeschiedeniskenner. „Jacobus Revius was een dichter en predikant en hij heeft meegeholpen om de Bijbel te vertalen.”

Ook van de naam Wartburg weet ze wel iets. „Daar heeft Luther toch gezeten, in een Duits kasteel?” „Ja, dat klopt. Dat was in 1789”, zegt een toevallige voorbijganger. Verontwaardigd gesnuif is het gevolg. „Pff, in de 16e eeuw zul je bedoelen.”

De bel gaat als teken voor het einde van de pauze. Daniël, Ard, Jan Willem, Tirza, Martha, Judith, Sjacco, Leontien en Lennert –we willen al-le-maal in de krant– sjokken voorbij. Nee, veel van Revius weten ze niet. En ze moeten echt naar de les, anders komen ze te laat. Nu maar hopen dat het over Revius gaat.

Puntuit gaat langs bij alle zeven reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs in een zoektocht naar het verhaal achter de naam van de school. Waarom heet de school zo? En weten leerlingen wat de naam betekent? Volgende week deel 4: het Driestar College in Gouda. >>puntuit.nl/schoolnaam voor een videoreportage vanaf de Wartburglocaties Guido de Brès en De Swaef.


Wartburg College

Het Wartburg College is genoemd naar de burcht in het zuidwesten van Duitsland, bij de plaats Eisenach, waar Maarten Luther in 1521 een schuilplaats vond. De school heeft vier vestigingen die hun eigen naam dragen.

Guido de Brès (Rotterdam): Genoemd naar Guido de Brès (1522-1567) – rondreizend predikant – stelde de Nederlandse Geloofsbelijdenis op – vanwege zijn geloof vermoord.

Marnix (Dordrecht): Genoemd naar Philips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540-1598) – raadsman van Willem van Oranje – dichter van het Wilhelmus – levensspreuk: ”De rust is elders”.

Revius (Rotterdam): Genoemd naar Jacobus Revius (1586-1658) – predikant en dichter – werkte mee aan de Statenvertaling – hielp jongeren bij hun studie in Leiden – wordt ook wel ”een geharnast strijder voor God en Zijn heilig Woord” genoemd.

De Swaef (Rotterdam): Genoemd naar Johannes de Swaef (1594-1653) – schoolmeester, dichter en schrijver – schreef het opvoedkundig boek ”De Geestelycke Queeckerije van de jonge planten des Heeren”.