De medewerkers van het museum lieten in de examenkassen voorwerpen zien uit de Eerste Wereldoorlog. Leerlinge Hanna van Oort vertelt wat ze meemaakte.

“Doordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak is er heel veel in ons land en in Europa veranderd. Zo ging de medische wetenschap erop vooruit. Als de soldaten een verminkt gezicht hadden, deden ze er eerst een masker voor. Maar daarmee gaat het litteken niet weg. Zo kwam de plastische chirurg om dat weer mooier te maken. En als een arm of een been weg was, konden ze een prothese nemen.

Daarna mocht elke leerling een voorwerp kiezen, waarover dan een verhaal werd verteld. Indrukwekkend was de helm waarin de kogelgaten nog zaten. En de schort van een dokter die nog onder de bloedvlekken zat.

Voor de Eerste Wereldoorlog was het een mooie tijd. Toen de oorlog uitbrak, werd de wereld gemoderniseerd. Er werd een mitrailleur uitgevonden, maar ook gifgas en vliegtuigen. Op 11 november 1918 werd er een wapenstilstand opgelegd. Daarna was het 20 jaar vrede.”