Aan de Noorddijk in Krabbendijke staat een zuil ter herdenking van de bemanningsleden van een Britse Lancaster-bommenwerper. Dat vliegtuig stortte in de oorlog neer in het dorp. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven. Op de zuil staan de namen van deze moedige oorlogshelden.

Maar de herdenkingszuil valt niet zo op en is al heel oud. De gemeente Reimerswaal wilde de zuil opknappen, maar vond dat ook de plek waar de zuil staat wel wat mooier en opvallender mocht worden. Daarom zette de gemeente een wedstrijd op touw: leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke die het fraaiste ontwerp voor een nieuwe herdenkingsplek maakten zouden niet alleen een prijs krijgen, de mooiste plannetjes in hun tekening zouden bovendien in het echt worden uitgevoerd.

De scholieren van 12 en 13 jaar die aan de wedstrijd meededen gingen enthousiast aan de slag. Ze kenden het oorlogsmonument al, omdat de school het gedenkteken een paar jaar geleden adopteerde en ook jaarlijks bij het monument een herdenking houdt. De leerlingen vonden het stoer dat ze op papier alles rondom de zuil mochten veranderen; zolang de herinneringsplek er maar aantrekkelijker op werd. De zuil zelf met de namen van de omgekomen militairen moest wel blijven staan.

De wedstrijd startte even na de zomervakantie. Elke vrijdagochtend tijdens keuzewerktijd waren de deelnemers volop bezig. Uiteindelijk ging de finale tussen zeven tekeningen, die waren gemaakt door groepjes leerlingen uit drie klassen. Vandaag was het zover. De jury met daarin wethouder De Kunder van Reimerswaal kwam naar dorpshuis De Meiboom om de drie mooiste uit te kiezen. Dat bleken de drie schetsen te zijn van de duo’s Frederiek Weststrate en Chantal Harthoorn, Sanne Kosten en Naomi Kriekaart, en Sharon Meeuwsen en Sanne Koster. In hun ontwerpen krijgt de herdenkingsplaats vlaggenmasten, een mooie plek voor kransen en bloemen, een sfeervolle verlichting van de zuil met zeven lampjes die de zeven omgekomen militairen symboliseren en een roestvrijstalen kopie van de neergestorte Lancaster. De winnaars zijn superblij; de gemeente gaat nu uit de drie ontwerpen de beste ideeën gebruiken om straks de herdenkingsplaats aan de dijk daadwerkelijk op te knappen.

Samen met geschiedenisleraar Robbert-Jan Poortvliet hielp lerares Annemarie Schreuder de leerlingen tijdens de prijsvraag. „Wat zal deze herdenkingsplek mooi worden”, zegt ze. „De omgekomen vliegeniers verdienen het. Ik ben trots op alle leerlingen die aan deze wedstrijd meededen. Ze hebben hun eigen ideetjes uitgevoerd, wij als leraren hoefden nauwelijks advies te geven. Ze hebben alles zelf uitgedokterd en zelf uitgezocht welke materialen er voor hun ontwerpen nodig waren. En ze vonden het heel leuk dat hun werk op een officiële bijeenkomst zou worden getoond.”
Naast de drie prijzen voor de ontwerpen van de herdenkingsplek was er ook een prijs voor Marie-Anna Weststrate en Sifra Gouw, die een informatiebord hadden bedacht voor bij het monument.