[youtube]

Een dag in de werkplaats in plaats van achter een tafeltje betekent voor de praktisch ingestelde havoërs een verademing. De leerlingen van de vakhavo, een speciaal traject waarbij leerlingen naast hun reguliere lessen ook praktijkonderwijs krijgen, zijn één dag in de week op de afdeling bouwen, wonen en interieur te vinden. Door het vele zagen, boren, slijpen en schroeven ontstaan de mooiste bouwwerken.

Twee jongens zetten een kubus in elkaar. „Ik ga hier zo meteen gaatjes maken, zodat de plankjes precies in elkaar passen”, legt een van hen uit, terwijl hij op twee op maat gezaagde planken wijst.

Aan een andere tafel staan de twee dames die de vakhavoklas rijk is. Waarom er zo weinig vrouwen interesse hebben voor techniek? „Er gaan genoeg vrouwen de techniek in, maar het beeld dat veel vrouwen van technische beroepen hebben, klopt niet”, zegt een van de twee meiden. Technische beroepen zijn juist leuk, vindt ze.

"Het beeld dat veel vrouwen van technische beroepen hebben, klopt niet"

Verderop metselen twee jongens een muurtje. Een van hen demonstreert de kwaliteit van het cement door een flinke klodder uit de emmer te scheppen en hem er weer in te laten vallen. De broek van de cameraman van Puntuit wordt daarbij helaas niet gespaard. De klodder cement gaat als souvenir mee naar huis.

Ook lassen behoort tot de vaardig­heden die de leerlingen van de vakhavo leren. Een van hen is bezig een stofblik te maken. „Ik moet alleen het handvat er nog aan lassen”, vertelt hij met het handvat in zijn ene en het blik in zijn andere hand. „Ik”, antwoordt hij vast­besloten op de vraag wie dat stofblik thuis gaat gebruiken.

De jongens die de kubus in elkaar zetten, zijn inmiddels wat gevorderd. Het vierkante blok staat op de hoek van hun tafel. Wat je ermee kunt? „Geen idee”, lachen ze. „Je moet toch íéts maken.”


Scholenserie

Puntuit maakte een nieuwe aflevering in de scholenserie. Dit is het eerste deel in de serie ”Leren in de praktijk”. Gewapend met de camera bezoekt Puntuit praktijklessen op verschillende scholen. Deze week waren we op het Calvijn College in Krabbendijke.

Wil je eerdere afleveringen van de scholen­serie van Puntuit zien? Over de schoollift, de schooltas, etc. Kijk op puntuit.nl/scholenserie.


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.