„Ik wil de wereld veranderen”

Wie: Medrea Timotei (17) uit Arad, Roemenië
Waarom hier: „Ik werd door een docent gevraagd om te gaan. We zijn hier met zes Roemenen.
Wat interessant: „Woensdag ging het over het verdedigen van je geloof. Steeds meer mensen worden atheïst en ik vind het moeilijk om met hen te praten. Ik wil argumenten hebben om te kunnen bewijzen dat God bestaat.”
Christelijk leiderschap: „Ik wil graag de wereld veranderen, iets achterlaten. Niet per se door carrière te maken, maar vooral door mijn geloof uit te leven. Het liefst zou ik evangelist en legerarts willen worden, een combinatie van die twee.”
Andere deelnemers: „Ik heb veel met de studenten uit andere landen gepraat. Dat vond ik interessant, omdat iedereen een andere manier van denken heeft doordat ze uit verschillende landen komen. Ik hoop nog met een aantal deelnemers contact te houden. Zeker met de andere Roemenen. Dat gaan mijn vrienden worden, denk ik.”
Nederland: „Nederlanders bidden zowel voor als na de maaltijd, is me opgevallen. Wij bidden alleen als we gaan beginnen met eten. En jullie zingen psalmen en hymnes. Wij alleen hymnes.”
Geleerd: „We kregen woensdag een aantal tips voor boeken die we kunnen lezen. ”Onversneden christendom” van C. S. Lewis bijvoorbeeld. Dat boek ga ik kopen of lenen als ik terug in Roemenië ben.”


„Mijn droom? Naar het buitenland gaan”

Wie: Rahel Flaig (18) uit Mühlacker, Duitsland
Waarom hier: „Een docent van onze school, de christelijke Johann Christoph Blumhardt Schule, vroeg in de klas wie er naar Nederland wilden gaan. De eersten die hun vinger opstaken, mochten gaan. Ik was erg enthousiast, want ik was nog nooit in Nederland geweest.”
Wat interessant: „Na de lezingen discussiëren we in groepjes over wat er gezegd is. Ik vind het mooi om zo de meningen van anderen te horen. Het verbaast me hoe vaak we het met elkaar eens zijn.”
Christelijk leiderschap: „Ik wil graag juf worden en hoop daarom na de middelbare school een opleiding daarvoor te gaan volgen. Maar het is mijn droom om eerst nog een jaartje naar het buitenland te gaan. Liefst naar een land als Iran of Pakistan, om met mensen over God te praten en hen misschien ook in praktische zin te kunnen helpen.”
Andere deelnemers: „We praten met elkaar alsof we elkaar al heel lang kennen. Je voelt dat we iets gemeenschappelijks hebben: het geloof in Christus. Vooral het contact met de Nederlanders is fijn.”
Nederland: „Het lijkt me geweldig om hier te fietsen, omdat er geen heuvels zijn. Thuis is het een stuk moeilijker.”
Geleerd: „Wees eerlijk tegen jezelf en anderen. Lieg je, dan word je onbetrouwbaar.”


„Het liefst praat ik over Jezus”

Wie: Jeanpier Edwin Mendoza Abad (16) uit Torre Pellice, Italië
Waarom hier: „Ook ik werd door een docent gevraagd om hieraan mee te doen. Ik heb geprobeerd vrienden van mij over te halen ook mee te gaan, maar ze wilden niet. Het leek hen saai om naar een christelijke conferentie te gaan.”
Wat interessant: „Ik dacht dat we hele dagen in een kerk zouden zitten, maar dat is niet zo. We hebben tijd om elkaar te leren kennen. Dat is leuk.”
Christelijk leiderschap: „Ik weet niet wat voor beroep ik moet kiezen in de toekomst, maar ik weet wel dat ik het liefst met iedereen over Jezus praat. Maar in mijn omgeving zijn de meeste mensen atheïst of katholiek. Soms nodig ik mijn niet-christelijke vrienden bij mij thuis uit om met hen over Jezus te praten. Ook organiseren mijn vrienden en ik om die reden weleens feesten voor onze onchristelijke medescholieren.”
Andere deelnemers: „Dit is voor het eerst van mijn leven dat ik Engels moet praten met anderen. Meestal ben ik met Italianen, maar nu zijn er geen landgenoten.”
Nederland: „Jullie vinden dit warm weer? In Italië is het altijd zo warm in de zomer.”
Geleerd: „Nog niemand heeft mij verteld hoeveel verschil het kan maken als je eerlijk bent in je leven. Ik vond het mooi om daarop gewezen te worden.”


„100 uur organiseren”

Wie: Alieke Roos (17) uit Gortel
Waarom hier: „Samen met vijf andere leerlingen ben ik betrokken bij de organisatie van deze conferentie. We hebben het programma opgezet, de deelnemers op de hoogte gesteld, de excursies voorbereid, enzovoorts. Al met al ben ik daar toch wel zo’n 100 uur aan bezig geweest.”
Wat interessant: „Ik heb nog maar één lezing gehoord, omdat ik meestal heel druk ben met de organisatie. Als er iets fout gaat met bijvoorbeeld een workshop, moet ik snel een oplossing regelen.”
Christelijke leiderschap: „Na het vwo wil ik graag gaan studeren aan de pabo in Gouda. Een echte leider ga ik dus niet worden, maar wel voor kinderen.”
Andere deelnemers: „Het is mooi om te zien hoe geloofsbeleving en cultuur elkaar beïnvloeden. Je ziet in de verschillen de waardevolle dingen van elkaars tradities.”
Nederland: „Op de laatste avond hield iedereen een presentatie over zijn of haar eigen land. Sommigen hadden een typerend kledingstuk meegenomen. Anderen zongen bijvoorbeeld hun volkslied. Als Nederlanders zongen we ook ons volkslied, deden wij Oudhollandse spelletjes en een quiz met weetjes over Nederland. De winnaars werden beloond met stroopwafels.”
Geleerd: „Dominee Vergunst legde in een lezing uit dat Daniël als leider zijn grenzen aangaf en in het geloof bleef. Hij at niet van het voedsel van Babel, ging niet buiten zijn grenzen. Dat moeten wij als leider ook niet doen.”


Conferentie

Meer dan vijftig jongeren namen deze week deel aan de ECCEN Youth conference for Young Leaders op de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn. De jongeren kwamen uit vier verschillende Europese landen: waldenzen uit Italië, gereformeerden uit Hongarije, baptisten uit Roemenië, mennonieten en luthersen uit Duitsland.

Het is voor het eerst dat de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, in samenwerking met het Ichthus College, de ECCEN Youth conferentie organiseert. De conferentie is bedoeld om leerlingen toe te rusten en te vormen vanuit Gods Woord in leiderschap, vriendschap en samenwerking. Het thema was ”Betrouwbaar zijn! – Let’s be honest!”