Water boeit Johannes. „Je kunt er veel mee. Water is een eerste levensbehoefte, maar je kunt ook op water varen of erin zwemmen.” Hij wil een opleiding watermanagement gaan volgen. „Dat ik nu jeugdbestuurder ben, lijkt me daarvoor een mooie voorbereiding.”

In Nederland hebben 21 waterschappen zo’n jeugdbestuurder. Die heeft de taak om als ambassadeur bij jongeren het belang van waterbeheer onder de aandacht te brengen. Johannes, die op de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn de theoretische leerweg van het vmbo volgt: „Te veel water, een overstroming, is niet goed. En de rioolwaterzuivering moet al het afvalwater goed kunnen verwerken. Te weinig water is evenmin goed, boeren willen ’s zomers geen uitgedroogde weilanden.”

Deskundige watermanagers zijn daarom ook in de toekomst nodig, vertelt Johannes. „De rivieren in Nederland moeten al het water dat vanuit het buitenland naar de Noordzee stroomt aankunnen. Bovendien krijgen we te maken met klimaatverandering als gevolg van het broeikaseffect. De waterspiegel zal stijgen.”


Als jeugdbestuurder zal Johannes gastelles geven over waterbeheer


In een nieuwsbrief van de Edese SGP-jongeren las Johannes dat het waterschap een nieuwe jeugdbestuurder vroeg. Het leek hem wel wat. „Het bestuurlijke werk is interessant.” Johannes betwijfelt wel of hij later politiek actief zal zijn, net als zijn vader, die gemeenteraadslid van de SGP is. „Niet in de gemeenteraad, denk ik, mogelijk in het bestuur van een waterschap.”

Als jeugdbestuurder wordt van Johannes verwacht dat hij, minstens eens per maand, in actie komt, onder meer met het geven van gastlessen over waterschap en waterbeheer. „Maar daarmee bereik ik natuurlijk niet alle jongeren in de regio. Ik wil Twitter en Facebook veel gaan benutten.”

Binnenkort verspreidt hij in elk geval een stemfie, een foto die in een mobiel stemhokje wordt gemaakt van hem samen met de dijkgraaf, de hoogste bestuurder van het waterschap. De stemfie is bedoeld om aandacht te vragen voor de komende waterschapsverkiezingen.

Op 18 maart, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen, worden er nieuwe waterschapsbesturen gekozen. Zelf mag Johannes nog niet stemmen. „Ik moet nog vier jaar wachten. Maar ik kan jongeren die al wat ouder zijn wel vertellen hoe belangrijk waterschappen zijn en waarom ze vooral moeten gaan stemmen. Dat zal ik zeker doen.”


Waterschappen waren er al rond 1200

Nederland telt 23 waterschappen. Ze zorgen onder meer voor voldoende en schoon water in beken, sloten en rivieren. Met het aanleggen en onderhouden van dijken voorkomen ze overstromingen. Verder houden ze het (grond)waterpeil in de gaten, zodat het niet te nat of te droog wordt in dorpen en steden en in landbouw- en natuurgebieden. Ook het zuiveren van het rioolwater is een taak van de waterschappen.
Het waterschap is de oudste bestuursvorm van ons land! Rond 1200, toen Nederland een veel waterrijker gebied was, werden de eerste waterschappen al opgericht.