Rebekka de Jong (15) en Caroline Klijn (15) uit Hardinxveld-Giessendam, Emmelot Verzijl (15) uit Wijk en Aalburg en Doriene Oomen (15) uit Nederhemert hadden dat absoluut niet verwacht. Doriene: "We hebben wel veel groepjes gezien die niet zo sterk waren als wij, maar we zagen ook veel betere producten. Maar, we wisten wel dat we goed konden presenteren." Na 6 weken uitvoerig vooronderzoek doen, ideeën bedenken en uitvoeren, ligt er een mooi concept op tafel.

Kruispunt

Rebekka: "We hebben een hele grote maquette gemaakt van ons kruispunt. Deze maquette hebben we gebruikt voor ons filmpje. Aan het eind van het project moesten we ons idee presenteren. Het beste groepje mocht door naar de Eureka!Day. Op de Eureka!Day waren er zo'n 50 groepjes waar wij het tegen moesten opnemen. We moesten daar ons proces en product presenteren."

Omdat de meiden zowel voor het proces als voor het product uitmuntend scoorden, sleepten ze de landelijke winst binnen. Rebekka: "We kregen een medaille, een bokaal en we krijgen een keer een rondleiding in het verkeerscentrum Utrecht, die hebben we nog tegoed." Woensdag 4 oktober werden de meiden gehuldigd bij ScienceMakers, een initiatief van de overheid om jong talent op het gebied van techniek en wetenschap te stimuleren.

Winst

De meiden laten zo'n 50 groepjes achter zich, dat is niet niks. Wat maakt nu dat juist zij gewonnen hebben? Emmelot: "We hadden een idee dat voldeed aan de eisen, een originele uitwerking en een goeie samenwerking! Volgens de jury waren we een groep die heel eerlijk was, bijvoorbeeld over het proces. We vertelde open wat we wel én wat we minder goed hadden gedaan." 

Caroline voegt daar nog aan toe: "We hadden ons verkeersplein (wat bestond uit een kruispunt voor auto's en een rotonde voor fietsers en voetgangers in het midden van dat kruispunt en communicatie tussen beiden door middel van sensoren) erg goed uitgewerkt op een heel grote maquette en vervolgens ook een stop-motion filmpje van de werking van het kruispunt gemaakt. Ook onze poster vond de jury ontzettend mooi. Verder hadden we allerlei scenes uitgedacht en ook veel uitgewerkte schetsen laten zien. Uiteindelijk bleek dat we op vrijwel alle punten alleen maar uitmuntend hadden gescoord."

De meiden hebben overal goed over nagedacht. "Onze presentaties waren erg goed verzorgd en ook erg duidelijk. We hadden van tevoren met het beoordelingsformulier gekeken wat we in de presentatie moesten doen en dat hadden we ook allemaal gedaan", vertelt Rebekka.

Feestelijke uitreiking

De uitreiking ging er feestelijk aan toe, op het Malieveld in Den Haag. "We werden welkom geheten door twee presentatoren, die de hele huldiging leidden. Per categorie mochten we op het podium opkomen en kregen we de Science Makers Award 2017 uitgereikt. Dit was een lichtblauw tegeltje, gemaakt van plastic afval. Heel bijzonder en erg leuk!" Weliswaar via een filmpje werden ze hoogstpersoonlijk gefeliciteerd door o.a. Mark Rutte en André Kuipers."

Rebekka voegt eraan toe: "Nadat we gehuldigd waren mochten we nog rondkijken op het terrein, waar allemaal interessante dingen te zien waren die te maken hadden met natuurkunde, scheikunde en dat soort dingen. Er was ook een reuzenrad, waar we ook in zijn geweest. We konden toen over heel Den Haag kijken."

Overal is een oplossing voor

Of de meiden nu zelf ook iets met techniek en wetenschap gaan doen? "Die vraag hebben we al vaak gehad", lacht Doriene.
"We zien een carrière in de techniek alle vier niet zo zitten." Alleen Rebekka denkt erover om verder te gaan in de techniek. "Ik heb een profiel met wiskunde, natuurkunde en scheikunde en informatica. Dus ik wil wel een beetje de richting op van techniek. Maar wat precies weet ik nog niet."

De vriendinnen hebben een hoop geleerd. Emmelot: "We hebben veel 'out of te box' gedacht en daar leer je van. Ook van het samenwerken en de uitwerking van ons product heb ik geleerd."

Caroline wil graag basisschooljuf worden, deze ervaring kan haar daarbij allicht van pas komen. "Ik vind het belangrijk om anderen te inspireren om innovatief te denken en nooit te zeggen: "Dit kan niet". Overal is een oplossing voor!"

Op school worden ze van alle kanten gefeliciteerd, vertellen de meiden. Hun beker en oorkonde hebben een mooi plekje gekregen.