Foto van links naar rechts: Isabel, Aren, Joëlle, Natalie. 


Uit de grauwe hemel miezert het. De meeste leerlingen zijn al naar huis. Joëlle Meijer (16) rookt bij de fietsenstalling een sigaret. Isabel Groenendijk (15) wacht geduldig op haar vriendin. Bijna kunnen ze naar huis. Maar over Donald Trump willen ze wel wat zeggen.

Beetje vies
„Hij is een beetje vies”, begint Joëlle. „Hij zei dat hij met zijn dochter zou daten als het niet zijn dochter was”, gaat Isabel verder. „En hij zegt dat hij alle vrouwen kan krijgen en alle dingen met hen kan doen.” Joëlle valt weer in. „Een president die zo met vrouwen omgaat, is niet normaal. Ik heb het gevoel dat het bij hem alleen om geld gaat. Hij behandelt vrouwen als dieren.”

In de klas –met vooral meiden– van de 4 vmbo’ers kwam Trump de afgelopen weken iedere dag wel ter sprake. „De dag na de verkiezingen spraken we elke les wel over de nieuwe president.”
Ondanks hun afkeer van Trump verbaasde het de dames niets dat hij de verkiezingen won. „Onze hele klas hoopte op Clinton, maar dacht dat Trump het werd”, herinnert Isabel zich. „Hij is een man, net als alle voorgaande presidenten. En hij beloofde de armen te helpen.”


„Misschien komt er wel een derde wereldoorlog”


„De winst van Trump is niet alleen slecht voor Amerika, maar ook voor ons”, denkt Joëlle. „Op internet stond dat hij zijn eigen land eerst wilde helpen. Als wij oorlog krijgen en het machtige Amerika ons niet helpt, zitten wij in de problemen. Ik ben nog steeds een beetje bang dat IS hiernaartoe komt. Misschien komt er wel een derde wereldoorlog.”

Geen betere
Arie Knöps (15) uit Oude Tonge blijkt juist een fan van de exentrieke miljardair te zijn. „Er was geen betere kandidaat. Clinton was voor abortus, dus die kan ik niet steunen.”

Arie is benieuwd wat Trump gaat doen. „Hij kan wel gemakkelijk zeggen dat hij een muur wil bouwen tussen de VS en Mexico, maar dat kost veel geld. Ik ben benieuwd waar hij die dollars vandaan gaat halen.” De 3 vmbo’er is wel gecharmeerd van Trumps plan om IS plat te bombarderen. „Maar hij moet ook zorgen voor de vluchtelingen.”

Natalie Bazen (14) uit Ouddorp had Trumps winst al zien aankomen. Zelf zou ze met overtuiging voor Clinton hebben gekozen. „Trump was niet aardig tegen haar en hij sprak niet netjes over vrouwen.”

Desondanks vindt Natalie het geen ramp dat Trump president is geworden. „Wij wonen niet in de Verenigde Staten.”

Tot 3 uur opgebleven
Een oudere neef van Arie, Aren (17) uit Nieuwe Tonge, vindt het wel degelijk belangrijk om de Amerikaanse machtswisseling in de gaten te houden. „Ik ben in de verkiezingsnacht tot 3.00 uur opgebleven. En om 6.00 uur ging de wekker weer.”

De 4 havo’er was „blij verrast” toen Trump –geheel tegen zijn verwachtingen in– de winst pakte. „Misschien is Amerika met de nieuwe president wel beter af dan met Obama. Vanuit christelijk sowieso.”

De speech die Trump hield toen bleek dat hij de verkiezingen had gewonnen, stelde Aren wat meer op z’n gemak. „Hij kwam rustiger en meer doordacht over dan tijdens de campagne. Ik hoop dat alles op z’n pootjes terechtkomt.”


Eerder over de presidentsverkiezingen op Puntuit:

-Puntuit legt uit: presidentsverkiezingen VS zijn één groot mediacircus (met 7 video's)

-Column Alida: Eén staat boven Trumpen en Poetins

-Will (22) is christen en koos voor Trump

-Trump won maar nét in de staat waar Kristen (24) woont

-Driestarianen nachtbraken tijdens uitslagen van de verkiezingen in VS


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.