Verderop kegelt een leerling op het verlaten parkeerterrein op een industriegebied bij Middelharnis een rij pionnetjes om. De toeschouwers aan de kant lachen voorzichtig. Wetend dat zij straks aan de beurt zijn om op een de scooter met een grote blauwe L te stappen.

De 16-jarigen die gistermiddag aan de kant stonden, willen dolgraag hun brommerrijbewijs halen. En dat kan met behulp van hun school, de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis. Normaal gesproken telt een jongere zo’n 400 euro neer voordat hij het brommerpapiertje krijgt en legaal kan rondscheuren. Via school kan het –met een beetje subsidie van de gemeente– voor 100 euro minder. En dan krijg je nog uitgebreide theorielessen ook.

In vijf lessen wordt de lesstof behandeld. Na schooltijd, dat dan weer wel. De laatste les –die van vandaag– is een praktijkles. André Vink van de Prins Maurits legt uit waarom de school jongeren helpt om te leren scooteren of brommeren: „Met dit project krijgen leerlingen de stof gedegen tot zich. Te vaak halen tieners hun theorie-examen door wat oefentestjes te maken op internet. Ze snappen het dan niet écht. De instructeur die bij ons op school komt, neemt de stof stap voor stap met de leerlingen door, zodat ze het snappen. Bijna iedereen die goed meedoet in de les, haalt z’n theorie.”

De laatste les klimmen de jongeren uit de bankjes en stappen ze voor het eerst op een scooter. Vier jongens uit Ouddorp bijten het spits af. Via hun oortje krijgen ze les van de instructeur. Het gaat steeds sneller. Er wordt getoeterd. De jongens hebben er plezier in.

„Kijk naar de opening, niet naar de pionnen”, instrueert de brommerdocent als één van de leerlingen een oranje pion omlegt. „En houd je gas stabiel.” Na drie rondjes gaat het beter. „Bravoa!” roept de instructeur. Met dat woord worden de leerlingen meteen weer herinnerd aan de onderdelen die ze moeten checken voordat ze gaan rijden: Banden, Remmen, Aandrijving, Verlichting, Olie en Algemene dingen zoals de spiegels en de lampjes in het dashboard. Op het brommerexamen kun je niet goed genoeg voorbereid zijn

Luc Mellissant (16) uit Middelharnis: „Het is anders dan fietsen”

Waarom wil jij je brommerrijbewijs halen?
„Nodig heb ik ’m niet, want ik woon dicht bij school. Om naar het werk te rijden is het wel handig. Maar ik vind brommerrijden vooral leuk. Ik wil er ook een beetje aan gaan sleutelen.”

Heb je het scoorterrijden in je vingers?
Lachend: „Het is anders dan fietsen. Heel anders. Het is zwaar om de scooter recht te houden. Maar dat is een kwestie van wennen.”

Gasten van 16 jaar met een brommer, die maken nog weleens brokken in het verkeer.
„Ik denk dat ik –zeker in het begin– heel voorzichtig doe. En niet rijd als ik heb gedronken. Gewoon rustig aan doen.”

Sophie de Knegt (16) uit Ooltgensplaat: „Op mijn scooter heb ik nog nooit gereden”

Waarom wil jij je brommerrijbewijs halen?
„Ik woon best ver weg van school. Zo’n 17 kilometer. De aansluiting met de bus waarmee ik naar school reis, is vervelend. Daarom heb ik voor m’n verjaardag een scooter gekregen. Dan doe ik er minder lang over.”

Dus jij bent al een ervaren scooterrijder.
„Nee, ik heb ’m nog niet aangeraakt. Zo meteen stap ik voor de eerste keer op een scooter. Ik heb geen idee hoe het zal gaan. Ik ben best een beetje gespannen. Vooral voor het starten: je moet ineens beginnen met rijden.”

Gaat je examen lukken?
„M’n theorie heb ik al. Praktijk gaat –na vandaag– hopelijk ook lukken. Ik heb het gevoel dat ik goed ben voorbereid door alle lessen.”