Wie is Tanja Nijmeijer?

Tanja Nijmeijer (34) is opgegroeid in Denekamp, een dorp in Overijssel. Als jongere heeft ze rechtlijnige ideeën en roept ze weerstand op door tegen mensen in te gaan. Tijdens een stage in Colombia wordt ze geconfronteerd met de sociale ongelijkheid in dat land. Na haar stage zet ze zich in als politiek activiste en sluit ze zich onder een schuilnaam aan bij rebellenbeweging FARC in Colombia. In 2007 worden Tanja’s dagboeken gevonden, nadat er een aanslag is gepleegd op de guerrilla’s. Pas dan komt openbaar dat de FARC een Nederlandse vrouw als lid heeft. De media gaan ervan uit dat Tanja die aanval niet heeft overleefd, maar in 2010 bewijst een video-opname het tegendeel.

Waarom is ze nu in het nieuws?

De media storten zich op Tanja, omdat donderdag in Cuba een vredesoverleg plaatsheeft tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Omdat Tanja Engels spreekt en documenten van de FARC kan vertalen, doet ze mee aan de onderhandelingen. Volgens de regering van Colombia zet de FARC Tanja in als mediatruc: ze is een vrouw, jong en Nederlandse. Daarmee zou ze de sympathie van Europeanen kunnen winnen, vooral van jongeren.

Wat is de FARC?

FARC is een Spaanse afkorting voor Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Deze beweging is in 1964 opgericht uit onvrede over de oneerlijke verdeling van de landbouwgrond in Colombia, maar houdt zich nu bezig met drugscriminaliteit, afpersingen en ontvoeringen.

Wat voert Tanja daar uit?

Tanja doet mee aan gevechtshandelingen en is niet zo vredelievend als ze lijkt: ze wordt verdacht van ontvoering, gijzeling en terrorisme. In een interview dat dagblad Trouw gisteren publiceerde, zei Tanja dat ze als guerrillastrijdster meer kan doen voor Colombia dan bijvoorbeeld als journalist. Het vechten voor haar politieke ideeën bij de FARC noemt ze haar levensproject. De FARC noemt Tanja ”Holanda” en ”de Nederlandse tulp”.

Wat vindt haar familie van haar extreme bezigheden?

Tanja’s ouders denken dat hun dochter extreem is doorgeschoten in haar idealisme om op te komen voor de arme boerenbevolking in Colombia. Haar moeder heeft Tanja in 2005 bezocht en tevergeefs geprobeerd haar mee naar huis te krijgen. Vorige week hebben Tanja’s ouders haar een paar minuten aan de telefoon gesproken. De familie Nijmeijer overweegt hun dochter te bezoeken in Cuba als dat mogelijk is.