Arnold drinkt zijn koffie zwart, vertelt hij. „Vroeger dronk ik het met melk en suiker, maar dat is zo’n gedoe als je onderweg bent.”

En onderweg is Arnold vaak. De digitale nomade reist werkend de wereld rond. Niet met vee, maar met een koffer en een laptop. Op zoek naar mooie plekken met een goede internetverbinding. Een paar maanden per jaar woont hij bij zijn ouders in IJsselmuiden. De rest van het jaar bivakkeert Arnold met medereizigers in huurwoningen. Omdat digitale nomaden voor hun werk alleen een laptop en internet nodig hebben, kunnen ze overal wonen. En dat doen ze dan ook. 

Om maximaal van zijn dag gebruik te kunnen maken, zit Arnold op werkdagen om kwart over zeven al achter zijn laptop. Hij schrijft met een aantal vrienden over digitale munten voor een Nederlandstalig bitcoinmagazine. Tussendoor brainstormt hij met medereizigers uit Canada, Rusland of Frankrijk. 

Veel spullen heeft hij niet, een koffer is voldoende. „De hele wereld is gericht op meer, meer en meer. Ik heb daar een hekel aan, want je verspilt je tijd. Toen ik weer in Nederland was, viel het me op dat iedereen achter zo’n scherm hangt. In het buitenland is dat veel minder. Ik ontspan door te hardlopen en onderweg een podcast op te zetten waar ik wat van leer.”

Voor zijn opleiding tot industrieel ontwerper woont Arnold een poosje in Cambodja. „Het schrijven voor het bitcoinmagazine kon gewoon doorgaan. Ineens realiseerde ik me dat ik niet altijd op een kantoor hoefde te zitten of bij een vaste baas hoefde te werken.” 

Door zijn ervaring in Cambodja rijpt een plan. „Eerst overwoog ik om na mijn studie een camper te kopen en rond te reizen, maar met corona bleek dat lastig. Ik ben toen verder gaan zoeken en zo kwam ik erachter dat er onlinecommuni-
ty’s zijn die accommodaties regelen.”

In het buitenland zien de zondagen er vaak anders uit. De vaste gewoonte van kerkgang valt bijvoorbeeld weg, ervoer Arnold. Hij sprak met zichzelf af om minimaal één dienst van zijn hersteld hervormde thuisgemeente live mee te luisteren. „Net zoals iedereen dat nu thuis met corona doet, maar dan vanuit de hangmat in plaats van vanaf de bank.” De tweede dienst komt voor Arnold niet altijd goed uit. „Soms zit ik in zo’n andere tijdzone dat de dienst op een onmogelijk tijdstip is. Dan luister ik de tweede dienst op een later moment terug. Als ik de dienst niet volg, gaat het aan me knagen.”

Doordat zijn ouders de kerkbode doorsturen, blijft Arnold op afstand betrokken bij zijn gemeente. Lokale kerken bezoekt hij niet. „Uiteindelijk ga je dan toch meer voor de ervaring dan voor de preek. Ik haal er niet iets extra’s uit, ik voel me dan net een toerist.”

Al met al ziet Arnold vooral de voordelen van zijn leefstijl. „Als gewoonten wegvallen, zie je wat er overblijft. Daardoor leer je jezelf beter kennen. Als mensen je nergens toe dwingen of stimuleren, ontdekt je wie je bent in de meest pure vorm.”