Veel jongeren hadden zich laten sponsoren voor de hulpactie ten bate van vervolgde christenen van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). De actie bracht 14.680 euro op voor de SDOK. Deze organisatie is in vijftig landen actief en wil de stem van vervolgde christenen in die landen zijn.

„Waarom heb je meegedaan aan de actie?” vroeg ds. R. van Kooten, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Apeldoorn. „Ben je betrokken op de vervolgde kerk? Bid je er veel voor?”

„Ben je het eigendom van Jezus Christus?”

Voor ds. Van Kooten zijn er ook in ons land tekenen van verdrukking waar te nemen. Hij noemde signalen van onverdraagzaamheid. „De Bijbel geeft ook heldere signalen”, zei hij. De tekenen der tijden worden volgens hem steeds scherper. „Het komt erop aan dat je het eigendom bent van Jezus Christus. Ben je dat? Dat is de grote vraag.”

Als afronding van de „bemoedigingen” die de meeste stemmen kregen in de internetpoll presenteerden zich drie winnaars: Matthijs van Essen (Epe), Theo van de Kamp (Putten) en Maartje Kok (Ridderkerk). Carlo Aalberts uit Veenendaal was verhinderd. Uit drie van de vier winnaars mochten twee ambassadeurs gekozen worden die samen met de SDOK een reis gaan maken naar Nigeria. Dat werden Maartje Kok en Theo van de Kamp.

De meeste sponsorgelden waren opgebracht door jongeren van de gemeente Nederhemert, met een bedrag van 5077,50 euro. Zij waren per kajak naar Gorinchem gekomen. Goede tweede bleek het HHJO-team, met 5050 euro. Zij kwamen per fiets vanuit Zwartebroek-Terschuur. De fietsers die uit Elspeet waren gekomen, vingen na de bijeenkomst de terugtocht naar Elspeet weer aan.

Hij kreeg een geweerloop tegen zijn gezicht gedrukt

Habila Adamu, een 40-jarige kerkleider uit Noord-Nigeria, deed voor de jongeren zijn verhaal. In de nacht van 28 op 29 november 2012 overleefde hij een aanslag van terreurgroep Boko Haram. Zeven andere kerkleiders kwamen die nacht om het leven. Habila vertelde hoe hij lag te slapen toen er plotseling mannen bij de deur stonden. Hij kreeg een geweerloop tegen zijn gezicht gedrukt. De moslims vroegen of hij christen was. „Ik zei: „Ja.” Waarop ze zeiden: „Denk je dat jullie christenen God kennen?” Ik zei: „Ja, wij verkondigen het goede nieuws aan wie Hem niet kennen.” Het antwoord: „Habila, je krijgt een kans om te blijven leven: verloochen Jezus.” Dat deed ik niet. Nog voordat ik was uitgesproken, schoot een van hen.” De kogel ging via Habila’s neus naar binnen en kwam via zijn onderkaak naar buiten. De moordenaars dachten dat hij dood was en lieten hem zo achter. „Dankzij Gods genade en een aantal operaties mag ik dit jullie vertellen.”