"Dochter niet afpakken"

De passie voor orgelmuziek deelt hij met zijn aanstaande schoonvader. Daarom was het voor Lars Roozemond (21) uit Dirksland niet moeilijk om een bestemming te zoeken voor een avondje uit, eind augustus dit jaar. Nietsvermoedend stapte de vader van Lianne Jobse (21) in de auto. 

„Het was een prachtig concert in de Grote Kerk in Goes”, blikt Lars terug. „Toen we na afloop weer in de auto zaten, gaf ik aan dat ik hem niet voor niets had uitgenodigd voor een concertavond. Daarna vroeg ik hem officieel om de hand van Lianne.”

Vader Jobse reageerde volgens Lars spontaan met een „Het is goed hoor”. Een mooi moment voor Lars waar hij met veel genoegen op terug kijkt. „Je krijgt officieel toestemming, dat geeft zekerheid. Daarnaast zie ik het als een teken van respect voor mijn schoonouders. Ik wil niet dat ze het gevoel krijgen dat ik zo maar even hun dochter afpak.”

Lianne had hem al eerder de hint gegeven, dat haar vader het zeker zou waarderen als hij die vraag zou stellen. „Mijn aanstaande schoonvader had het die avond echt niet in de gaten, vandaar dat hij eerst moet lachen. Maar ik weet zeker dat hij het leuk vond.” Vijf dagen later zijn Lars en Lianne verloofd.

Voor Lars is het vragen om te trouwen geen verplichting. „Je moet wel een goede band hebben met je schoonouders, anders werkt het niet. Ook is het niet handig om er een heel plechtig moment van te maken. Maar als je het doet, geeft het wel een extra verbinding met je schoonouders.”


"Eerlijk geweest"

Waardering voor de mooie manier waarop zijn toekomstige vrouw is opgevoed. Dat was voor Jos Heikoop (23) uit het Gelderse Tricht de belangrijkste reden om bij zijn aanstaande schoonouders toestemming te vragen om te trouwen met hun dochter, Mariët ten Hove (25). „Zij hebben er grotendeels voor gezorgd dat Mariët is zoals ze is. Daar heb ik bewondering voor.”

Hij zocht begin dit jaar een avond uit waarop Mariët even niet in de buurt was. „Ik ben eerlijk geweest en heb een paar dingen over mezelf verteld die ze nog niet wisten: een zwarte bladzijde uit mijn leven die ik gelukkig achter me heb mogen laten.”

Die eerlijkheid vindt Jos belangrijk. „Ouders hebben het recht om te weten met wie hun dochter trouwt, toch? Ze hebben het gewaardeerd dat ik zo open was.” Lachend voegt hij eraan toe: „En ze hebben toestemming gegeven. We hopen op 1 juli volgend jaar te trouwen.”

Jos, die in het dagelijks leven videograaf is, stelde de officiële vraag na het gesprek met zijn schoonouders nóg een keer. Maar nu met een draaiende videocamera. Hij monteerde de video, die hij op een iPad zette. Mariët kreeg de video enige tijd later nietsvermoedend te zien in een restaurant waar de iPad ‘toevallig’ op tafel lag. „Zo kwam dit toch wel plechtige moment goed van pas op de dag dat ik haar een huwelijksaanzoek deed.”

Als er goede redenen zijn om je schoonouders bewust om de hand van je vrouw te vragen, moet je het zeker doen, zegt Jos. „Maar laten we er geen verplichting van maken. En doe het al helemaal niet omdat iedereen het doet.”