Dit stuk schrijf ik vanuit Kampala, de hoofdstad van Oeganda, in Afrika. Kampala is het industriële en bestuurlijke centrum van Oeganda. Vandaag hebben we de eerste indrukken opgedaan van de stad, die naast grote welvaart ook veel armoede kent. Veel mensen trekken van het platteland naar de stad in de hoop op een beter bestaan, maar het leven in de stad is hard.


In en om Kampala bezoeken we ambassades, bedrijven en organisaties


Vanuit Woord en Daad zijn we met zes mensen naar Oeganda vertrokken. Twee medewerkers van Woord en Daad en vier studenten. In en om Kampala hopen we diverse ambassades, bedrijven en organisaties te bezoeken. Bij deze bezoeken praten we vooral over de landbouwsector van Oeganda. Oeganda is een vruchtbaar land, waar onder meer koffie, rijst, bonen en tabak verbouwd worden. Door het gunstige klimaat kan dat heel het jaar door.

Deze landbouwproducten zijn erg belangrijk voor de export, maar helaas is er vaak te weinig kennis, geld of middelen om deze producten in Europese supermarkten te verkopen. In Nederland willen de winkels immers geen al te kromme bonen met bruine plekjes verkopen. Nederland en de Europese Unie zetten zich op verschillende manieren in om deze export te verbeteren. Zo is de handel met Nederland toegenomen, en importeert Nederland onder andere bloemen, visfilet en tabak vanuit Oeganda.

Een probleem waar veel bedrijven en boeren tegenaan lopen is het feit dat machtige internationale bedrijven de kleine bedrijfjes wegduwen op de internationale markt. Dit terwijl een land als Nederland juist probeert hen te helpen! Dit noemt men beleidsincoherentie. Dit houdt in dat beleid van beide partijen niet op elkaar afgestemd, (coherent) is. Om die afstemming te krijgen, probeert men nieuwe afspraken te maken om ook de kleine bedrijfjes en boeren een kans te geven. Bijvoorbeeld door ondersteuning te geven aan de bedrijven en de boeren, om hun kennis te verbeteren. Zo wordt er ook samengewerkt met Nederlandse bedrijven. FrieslandCampina bijvoorbeld, helpt boeren in Oeganda hun melkproductie te verbeteren. Een ander Nederlands bedrijf lever koelsystemen op zonne-energie.

Vandaag hebben we naast ambassades ook twee organisaties bezocht die zich inzetten voor betere productieprocessen voor boeren. Door het opkomen voor de belangen van deze boeren proberen zij te werken aan een sterke landbouw in Oeganda. Daar heeft zowel de boer als de supermarkt wat aan.

De komende dagen gaan we nog vaker op pad. Tot en met zaterdag komt er elke dag een verslagje op deze site en op de site van Woord en Daad.

Op de foto: Kees Knulst, Arco Vuik, Alette Paul en Nelline Boers.