Geïnteresseerd in duurzaamheid zijn de aanwezigen wel. Zichtbare getuigen: de meegebrachte Dopperflesjes. Wat de jongeren bij de workshop ”Duurzaam doen” brengt? Vooral het opdoen van inspiratie en het krijgen van concrete, praktische tips. Marie-Anne (23) heeft een andere reden. Ze wil de freaks bij wie ze inwoont gaan begrijpen: „Ik leer ontzettend veel van hen over duurzaamheid, maar ze zweven behoorlijk en dat irriteert me soms.”

Eersteklascoupé
Nadat ieders ecologische voetafdruk bepaald is, vormen de deelnemers groepjes om na te denken over do’s en don’ts op het gebied van duurzaamheid. Een echte „flop” is de eersteklascoupé in treinen, vindt Hanna (22). „Die zijn vaak leeg. Dat is gewoon reizende lucht.”

Workshopleider Jivan windt zich op over sluipverbruik van elektrische apparatuur. „Een druppelende kraan, daarvoor gaan mensen hun bed uit. Maar ondertussen laten ze de oplader van hun mobiel wel gewoon in het stopcontact zitten.”


 "Een eersteklascoupé is gewoon reizende lucht.”


Permafrost
Vervolgens wordt er gespeeddate om achter andermans persoonlijke denkbeelden te komen. Het milieuprobleem waar Lisa (23) zich de grootste zorgen om maakt is het ontdooien van de permafrost, de altijd bevroren toendra vlak bij de Noordpool. „Bij het smelten komen grote hoeveelheden methaan vrij die het broeikaseffect versterken. Daardoor neemt de temperatuur weer toe. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht.” Ze hoopt dat de mindset van mensen verandert zodat ze duurzamer gaan leven. „Ik vraag me weleens af hoever het moet komen.”

Even later wandelen de workshopdeelnemers door Arnhem. Met in het achterhoofd: het jaar 2025. Wat zou er dan anders zijn als iedereen duurzaam zou leven? Op de achtergrond zoeft een elektrische trolleybus langs. Dat zou in ieder geval prima passen. De niet zo jonge Marc –met grijze baard– ziet in 2025 geen auto’s meer in Arnhem rijden. Hij wil een volledige afkoppeling van regenwater en wil de loop van de beken in de stad weer herstellen.

Het laatste onderdeel van de workshop vormt de toepassing. Hoe verduurzaam je je eigen levensstijl? Allerlei tips rond voeding, energiegebruik, afval, kleding en levensstijl passeren de revue. Op de tafel prijkt een boekje met de toepasselijke titel: ”1001 ideeën voor een leefbare aarde”. Genoeg te doen voor iedereen.


„Nog makkelijk winst te halen”

Carolien Caspers (25), masterstudente transnational ecosystem-based water management aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hoe was de workshop?
„De workshop vond ik inspirerend, omdat alle mensen die er waren op hun eigen manier bezig zijn met duurzaamheid.”

Wat heb je concreet geleerd?
„Samen doen, delen en elkaar helpen en inspireren zijn de kernwoorden die ik zal meenemen, daarmee wordt duurzaam leven een leuk en haalbaar doel.
Het was met name interessant om na te denken over hoe je keuzes als consument een impact op aarde hebben – je ecologische voetafdruk. Welke aspecten van je leven hebben allemaal invloed op deze impact en hoe kun je dit verminderen – bijvoorbeeld op het gebied van energie, vrije tijd, kleding, eten, vervoer, afval, verzorgingsartikelen? Zo ben ik erachter gekomen dat ik op al deze vlakken nog makkelijk winst kan halen.”


WoesteLand Academie

WoesteLand Academie is een initiatief van WoesteLand, de jongerenafdeling van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN). De jongerenclub organiseert elk jaar duurzame activiteiten en vakanties in de natuur en startte dit jaar met een serie workshops voor en over jongeren onder de naam WoesteLand Academie. Afgelopen zaterdag stond ”Duurzaam doen” centraal. En aanstaande zaterdag gaat het over ”Natuur in de stad”. Op 20 juni staat bijvoorbeeld ”Vegetarisch koken” op het programma.