De afgelopen vijf jaar ontwikkelden ze zich en hun relatie veranderde daardoor ook. Rob: „Als je 13 bent, heb je over veel dingen nog geen mening. We zijn nu volwassen en hebben samen een hele ontwikkeling doorgemaakt. Daardoor denken we over veel dingen nu hetzelfde. Bijvoorbeeld als het gaat om het geloof. Je maakt elkaar mee in een hele belangrijke periode van je leven en dat is heel waardevol. Ik weet hoe Arnita geworden is zoals ze nu is.”

"We zijn nu volwassen en hebben samen een hele ontwikkeling doorgemaakt."

„Rob is heel sociaal en geïnteresseerd in anderen. Ook heeft hij veel humor”, schetst Arnita haar vriend. „Ik weet niet of ik dat kan overtreffen”, lacht Rob als hij Arnita moet omschrijven. „Ze is ook sociaal en heel zorgzaam. Dat vind ik een hele mooie eigenschap van haar. En ze is heel knap.”

Wat is een speciaal moment in jullie relatie?
Arnita: „Ik kan niet echt een speciaal moment noemen, ik geniet erg van de gewone, normale dingen.”

Rob herinnert zich wel een moment. „Met school ging ik tien dagen naar Israël. We hadden zo’n druk programma, dat ik niet veel tijd had om Arnita te missen. Maar zij miste mij wel. Toen ik terugkwam, was Arnita heel emotioneel toen ze mij weer zag. Ze omhelsde me, en ik dacht dat ze me nooit meer los zou laten. Dat vond ik heel bijzonder.”

Deze week is het de Week van de Lentekriebels, met als thema ”Respect”. Wat betekent respect
voor jullie?
Rob: „Ik vind dat heel belangrijk. In je verkeringstijd ontdek je de zwakke, minder mooie kanten bij de ander. Dat moet je respecteren, want je kunt elkaar niet veranderen. Of dat moeilijk is? Meestal niet.”

Arnita: „Soms is het wel wennen. Ik ben bijvoorbeeld iemand die altijd op tijd is en Rob is vaak te laat. Dat vond ik aan het begin van onze relatie best lastig, maar daar ben ik nu wel aan gewend.”

Wat vinden jullie belangrijk in een relatie?
Arnita: „Wees jezelf. Doe jezelf niet anders voor en wees open en eerlijk tegen elkaar. Wij hebben bijna nooit ruzie. Als er iets is, spreken we het uit tegen elkaar en wachten we niet tot de boel ontploft. Ik vind het ook belangrijk om tijd voor mijzelf te hebben.”

Rob: „Wij hebben allebei nog een eigen vriendengroep. Het is goed om niet altijd alles samen te doen, maar ook tijd door te brengen met vrienden. Dat vind ik heel waardevol. Verder hebben we allebei onze eigen hobby’s. Dat soort dingen moet je niet opgeven voor elkaar.”

Welke rol speelt seksualiteit in jullie relatie?
Seksualiteit is niet het belangrijkste in een relatie, vinden ze allebei. Rob: „Voordat we verkering kregen, hadden we nog niet echt nagedacht over seksualiteit en waar we de grens zouden leggen in onze verkeringstijd, maar we waren natuurlijk ook nog erg jong. We hebben daar de afgelopen jaren samen veel over gepraat en zijn er allebei van overtuigd dat het de bedoeling is om seks te bewaren voor in het huwelijk. God heeft dat niet bedacht om ons te testen of te pesten, maar omdat het goed is voor ons en onze relatie. Natuurlijk voel je je tot elkaar aangetrokken, maar als je alleen seks hebt, leer je elkaar niet kennen. Door veel samen te praten leer je elkaar wél goed kennen. Soms denk ik dat ik Arnita echt goed ken, maar dan ontdek ik toch weer nieuwe kanten van haar.”

 


Ridder of rover?

Dé tip over relaties van Steven Middelkoop, programmamanager bij Yona: „Wil jij een ridder zijn in plaats van een rover? Vraag dan niet om haar lichaam, maar om haar hart. Dan krijg je de rest er vanzelf bij.”


Recept voor een stabiele relatie

Ingrediënten:

  • geloof;
  • hoop;
  • liefde;
  • vertrouwen;
  • veiligheid;
  • openheid;
  • respect;
  • zelfbeheersing.

Seks is niet het belangrijkste in een relatie. In een relatie is het nodig dat je elkaar kent, elkaar vertrouwt, dat je je veilig voelt bij elkaar en overal over kunt praten. Uit onderzoek blijkt dat stellen die langer dan een halfjaar gewacht hadden met seks beter communiceerden, beter ruzie konden oplossen en zich veiliger voelden.

Wist je dat je je hecht aan de ander als je intiem bent? Het hormoon oxytocine komt vrij en dat veroorzaakt gevoelens van hechting, veiligheid en geborgenheid. Seks verbindt je dus aan elkaar. Des te groter kan de pijn zijn als je relatie verbroken wordt, terwijl je zo intiem verbonden met elkaar bent geweest.

Het is belangrijk dat je voor jezelf weet waarom je wilt wachten met seks. Gebruik de periode zonder seks als middel om te groeien in liefde en vertrouwen, in plaats van dat het een doel op zich wordt. Het is jullie keuze, omdat jullie geloven dat het goed is voor je relatie en je liefde voor elkaar.

Meer tips? Lees het nieuwe magazine Way of Life –de jongerenpoot van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV)– over seksualiteit en relaties op wayoflifemagazine.nl.