Dat schrijft de NOS op basis van het onderzoek Seks onder je 25e, waarvoor ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn bevraagd over allerlei thema's die met seksualiteit te maken hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat „zeer christelijke en islamitische jongeren” minder experimenteren met seks. Ook denken ze minder positief over seksualiteit dan gemiddeld. Ze praten er iets minder dan gemiddeld over met hun ouders en vrienden. Wel zijn ze iets tevredener over hun lichaam dan leeftijdsgenoten.

Vorig jaar augustus kwam NPV Way of Life met een onderzoek waarin duidelijk werd dat eenderde van de christelijke jongeren seks heeft voor het huwelijk.

Opgeschoven

Onderzoeker Hanneke de Graaf van Seks onder je 25e: "We hebben voor allerlei verschillende vormen van seks berekend op welke leeftijd jongeren hier ervaring mee hebben. Dit blijkt nu voor alle vormen van seks 1 à 1,5 jaar later te zijn dan in 2012."

Zo is het moment waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad, opgeschoven van 17,1 naar 18,6 jaar. De groep jongeren die al tussen de 12 en 14 jaar de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden. "Het verschil met 2012 is opvallend groot", aldus De Graaf. "Blijkbaar is de beschikbaarheid van seks, bijvoorbeeld via internet en sociale media, niet bepalend voor de leeftijd waarop jongeren eraan beginnen." 

Het onderzoek biedt geen verklaringen. "Dus dat is speculeren", zegt De Graaf tegen de NOS. "Je ziet dat jongeren minder opzoeken over seks dan vroeger, en het er met anderen minder over hebben. Maar het zou ook kunnen zijn dat alle beschikbare media, social of anders, jongeren min of meer afleiden van de interesse in seksualiteit. Dat door alle uren op WhatsApp en Instagram, minder tijd overblijft om in een fysieke flirt te steken."

Sexting

In de totale onderzoeksgroep hebben „veel meer” jongeren dan in 2012 ervaring met sexting. In het afgelopen halfjaar heeft 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand gestuurd. In 2012 ging het om respectievelijk 4 en 6 procent.

Dossier over seksualiteit

Puntuit schreef eerder over seksualiteit. Bekijk hier het dossier. Of lees de volgende artikelen:

Rob (18): „Ik dacht dat ze me nooit meer zou loslaten”

Hoe ver wil je gaan? Vijf tips om grenzen in je relatie te stellen

Ds. R. van Kooten: „Seksualiteit is niet iets vies”