Prolifeman Van Dijk ging over abortus de woordenstrijd aan met D66’er Pia Dijkstra. Dat Tweede Kamerlid wil de abortuswet het liefst versoepelen. Ze vindt het „betuttelend” dat vrouwen vijf dagen moeten nadenken of ze wel écht een abortus willen ondergaan. „Dat is niet nodig.” 

Van Dijk zou de abortusklinieken het liefst per direct sluiten. „Abortus is geen natuurlijke handeling. Een moeder –ik zeg het mijn pijn in mijn hart– stopt toch het leven van een kindje dat in haar groeit.” Dijkstra reageert fel. „Ik vind zo’n uitspraak heel irritant. U weet als man niet hoe het is als er een kind in je groeit waar je niks mee wilt of kunt. U oordeelt gemakkelijk.” „U zou een punt hebben als ik zou pleiten voor een abortusverbod en dan een punt zou zetten”, reageert Van Dijk. „Maar ik wil juist inzetten op hulpverlening voor deze kwetsbare vrouwen en kinderen. Het steekt mij dat we vrouwen nuttige informatie over alternatieven voor abortus onthouden.” 

Het abortusdebat in de Week van het Leven werd georganiseerd door jongeren van de VVD en SGP. De voorzitters van de JOVD Flevoland en SGPJ Elburg-Oldebroek, Zwartewaterland en Staphorst riepen de deelnemers aan het debat –overwegend tegen abortus–  vooraf op om respectvol naar elkaar te zijn. Erik Sjoers, de voorzitter van de JOVD Flevoland: „In dit debat staan het zelfbeschikkingsrecht van liberalen en de Bijbel van christenen lijnrecht tegen over elkaar. Laten we naar elkaar luisteren.”

„Ik geloof dat de Heere God het leven geeft. Dat Hij ons vanaf het allereerste moment op het oog heeft”, maakte Van Dijk aan het begin van de avond duidelijk. Dijkstra: „D66 heeft het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen hoog in het vaandel staan. Uiteindelijk mag een vrouw over haar eigen lichaam beslissen. Mannen, de overheid, hebben daar niks over te zeggen.”

SGP-raadslid Tom de Nooijer uit Oldebroek leidde het debat tussen de twee politici. „U kunt natuurlijk mijn politiek standpunt wel raden, maar ik hoop dat u daar niets van merkt tijdens het debat”, zei de debatleider. De vicevoorzitter van JOVD Flevoland, Willemijn Vink, zei na afloop van het debat dat ze vond dat dat was gelukt. „Mooi gedaan, neutraal ook.”

Een inhoudelijk verslag van het debat vind je hier. Daar kun je de uitzending ook terugkijken.