Subthema 'Examens 2020'

Door het coronavirus zag het examenjaar er anders uit dan anders. Dit zijn de verhalen van de examenkandidaten op reformatorische middelbare scholen.

Baas brengt geslaagde werknemers met limo naar diploma-uitreiking

Leerlingen Juritte, Rosanne, en Michelle werken bij kaas- en delicatessenzaak Alexanderhoeve in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanwege het coronavirus verliepen de afgelopen maanden op school een beetje anders. Daarom zorgde hun baas voor een bijzondere verrassing.
Lees meer

Drie oud-klasgenoten zien elkaar terug bij diploma-uitreiking zoons

Een heel bijzondere ontmoeting op het Van Lodenstein College in Amersfoort. Drie vaders die 28 jaar geleden tegelijk hun havo-diploma haalden, zagen elkaar daar terug. Op de diploma-uitreiking van hun zoons. De geschiedenis herhaalde zich.
Lees meer

Tien geslaagden op een rij

Ze hebben geen examen hoeven doen, maar toch zijn ze geslaagd. Tien portretten van jongeren die binnenkort hun diploma op mogen halen.
Lees meer

D66 en CDA: geef vso-leerlingen meer tijd examen af te ronden

De eindexamenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moeten meer tijd en ruimte krijgen om hun laatste jaar af te ronden. Ook zouden ze alvast toegang moeten krijgen tot een vervolgopleiding, ook als ze hun examens nog niet succesvol hebben afgerond. Daartoe roepen D66 en CDA op, met steun van andere partijen in de Tweede Kamer.
Lees meer

Jongeren: zorgen om privacy bij digitale controle 'thuistoets'

Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties hebben bezwaren geuit tegen scholen die een te ingrijpende digitale surveillance doen bij 'thuistoetsen' � toetsen die studenten thuis afnemen. Volgens de jongeren heeft deze een grote impact op de privacy van studenten.
Lees meer

Afgelaste examens verrassing voor Reindert-Jan

Reindert-Jan Wildschut (16) heeft gemengde gevoelens over de geannuleerde eindexamens. 'Aan de ene kant is het fijn dat je eerder met school klaar bent. Maar het coronavirus is ernstig. Daardoor kan ik niet echt blij zijn met hoe het nu loopt.'
Lees meer

Minder leren voor examens vindt Vera prettig

Ze baalt voor de klasgenoten die met de centrale eindexamens hun cijfers hoopten op te krikken. Zelf is Vera Zuidervaart (16) uit Gouda wel 'enigszins blij' nu er een streep gaat door de eindexamentijd. 'Minder studeren is wel prettig.'
Lees meer

Myrthe leefde vier jaar naar eindexamens toe

De vlag kan over twee weken uit, denkt Myrthe Mekelenkamp (15) uit Oene. De vmbo-scholier aan de Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn gaat er vanuit dat ze is geslaagd.
Lees meer

Oud-examenkandidaat Marit opgelucht én teleurgesteld

De agenda van Marit van Haaften (15) uit Stavenisse is de komende maanden bijna leeg. Ze moet op een later moment nog eens examentoetsen maken op het Calvijn College, maar gaat er al wel van uit dat ze is geslaagd voor haar vmbo-opleiding in Tholen.

Lees meer

Rick opgelucht na geannuleerde eindexamens

Rick Pas (16) zag tegen de examenperiode op. 'Ik zou flink mijn best moeten doen om het examen te halen.'
Lees meer