Op foto v.l.n.r. Marita (19), Rick (15) en Annet (18).

Rick heeft minder last van examenstress dan zijn zus Annet, denkt hij. „Minder?!” reageert die. „We zijn een totale tegenstelling.” En de omgang met stress is niet het enige waarin broer en zus verschillen. Rick vindt het vervelend als hij als een van de laatsten is de wegloopt uit het lokaal. „Dan ben ik bang dat ik te veel heb nagedacht.”

"Ik ben sowieso langzaam, maar wil ook alle tijd benutten"

Annet verlaat –samen met een vriendin– het lokaal juist als laatste. „Ik ben sowieso langzaam, maar wil ook alle tijd benutten. Ik loop alle vragen nog eens na. En als ik twijfel over een antwoord, blijf ik net zolang zitten toch ik écht geen tijd meer heb en wel iets móét invullen.”

Het vwo-examen van Annet is het moeilijkst. Daar zijn ze het alle drie meteen over eens. „Niet per se omdat het een hoger niveau is”, legt Annet uit. „Deze periode ervaar ik als het uitdagendst. Dit is de toets der toetsen waar ik zes jaar lang naartoe heb gewerkt. De cijfers die ik nu haal, tellen voor de helft mee.”

De Driestarleerlinge staat gemiddeld een 7 op haar eindlijst. „Ik denk dat ik het wel haal, misschien met een herkansing voor wiskunde of scheikunde.” Ze vindt de examensfeer wel „grappig” en ergens is het niet anders dan de toetsweken die ze al jaren vier keer per jaar heeft. „Maar tijdens het examen krijg je koffie en thee. Dat krijg je anders nooit.”

"Tijdens het examen krijg je koffie en thee. Dat krijg je anders nooit"

Wiskunde is het examen waar Annet het meest tegen opzag. En die toets kreeg de aanstormend studente psychologie maandag als eerste. „Ik kwam helemaal gestrest thuis. En dan zegt Rick: „Het komt wel goed, joh.” En als ik vraag hoe zijn examen ging zegt hij: „Was makkelijk.””

Rick laat zich dan ook niet gek maken door zijn zus, klasgenoten of docenten. „Mensen proberen je bang te maken”, ervaart hij. „Je moet de flauwekul van hen die zeggen dat het moeilijk is, niet geloven. In appgroepen zie ik foto’s voorbijkomen van scholieren die leren, leren en nog eens leren. En ook leraren zorgen ervoor dat je gestrest raakt. Ze zeiden in de aanloop naar de examens telkens: „Je moet nu opletten, want binnenkort heb je examen.””

"Engels? Ik versta er niks van en het boeit me ook niet zo veel"

Rick denkt dat hij het examen wel haalt. Dat vindt hij ook belangrijk, want hij heeft geen trek in nog een jaar middelbare school. „Maandag had ik Nederlands, dat was best makkelijk. Woensdag is Engels aan de beurt. Dat vind ik het lastigste vak. Ik versta er niks van en het boeit me ook niet zo veel.”

Als alles goed gaat rondt de leerling aan het Driestar College in Gouda zijn vmbo-studie bouwen, wonen, interieur af. Volgend schooljaar gaat hij dan als leerling-timmerman aan de slag bij bouwbedrijf Vries en Verburg. Eén dag in de week blijft hij leren aan het Hoornbeeck College in Gouda.

Op diezelfde mbo-school rondt Marita dit jaar haar opleiding tot onderwijsassistent af. „Het hele jaar door heb ik opdrachten en vier keer in het jaar toetsen. Hoewel ik in het laatste jaar van mijn opleiding zit, heb ik geen echte examenperiode. Voor de meeste toetsen en opdrachten haal ik een voldoende, dus ik denk dat ik de opleiding wel goed afrond. Ik heb al gesolliciteerd. In Berkenwoude zijn voor zover ik weet geen andere onderwijsassistenten die een baan zoeken, dus werk vinden zal wel lukken.”
En zo beginnen Marita, Annet en Rick na de zomervakantie waarschijnlijk aan een nieuw avontuur. En aan alle stress die dat weer met zich meebrengt.

Puntuit volgt de examens op de reformatorische scholen op de voet. Blijf op de hoogte van de laatste examennieuwtjes en -video’s op puntuit.nl/examens.


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.