Het vijftal met Nobelbloed doet examen aan het Wartburg College: vier op locatie Guido de Brès in Rotterdam en Elise op locatie Marnix in Dordrecht.

Puntuit voelt Arnoud, Elise en Anne aan de tand over examens.

Als ik aan examens denk, denk ik aan...

Anne: „Leren... veel leren. Ik heb zelf veel alfavakken, zoals geschiedenis en maatschappijleer. De stof is uitgebreid en je moet veel details onthouden. Ik heb de afgelopen tijd elke dag wel gestudeerd.”

Elise: „Stress! Het zijn de laatste loodjes. Nu komt het er echt op aan. Dat levert bij mij wel spanning op.”

Arnoud: „Iets langere toetsen. Meer niet. Het niveau is lager dan je hebt gehad en je hebt wekenlang vrij gehad voor het studeren. Eigenlijk best relaxed.”

Examentijd is een stresstijd.

Elise: „Ja, echt dus! Hoewel ik er gelukkig goed voorsta, voel ik wel wat kriebels in mijn buik. Gelukkig kan ik nog wel prima slapen.”

Arnoud: „Nee, voor mij totaal niet. Je doet elke dag een examen. Als je er zit, dan doe je je best. Mijn broertje Tjeerd heeft ook geen last van zenuwen. De enige die bij ons thuis misschien stresst, is mijn moeder die zich afvraagt of we niet te weinig doen.”

Anne: „Ik ervaar toch wel stress. Ik ben de eerste in ons gezin. Dan is alles nieuw. Hoe gaat dat nu met examens? Zeker bij het eerste examen was ik zenuwachtig. Gelukkig ging alles goed.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom na een examen, is...

Arnoud: „Het checken van de antwoorden. Als ze tenminste al online staan. Zo krijg ik een idee hoe ik het examen gemaakt heb.”

Anne: „Een boel chocola eten en wat drinken. Je bent afgepeigerd na zo’n examen. Dan wil ik best even bijkomen. Chocola helpt mij daar goed bij.”

Elise: „Napraten met vriendinnen over hoe het examen ging. Verder ga ik ook eerst wat relaxen.”

Ik slaag sowieso.

Anne: „Ik denk het wel. Leraren zeiden: „Als jij niet slaagt, slaagt niemand.””

Arnoud: „Ik moet de examens inderdaad wel echt verprutsen wil ik niet slagen. Maar ik slaag natuurlijk niet „sowieso.””

Elise: „Ik sta er goed voor. Maar tegen sommige examens, zoals Engels of wiskunde, zie ik nog wel erg tegen op.”

Een diploma is wel een feestje waard.

Arnoud: „Direct na de diploma-uitreiking hoop ik naar Kenia te gaan voor een werkvakantie, dus dan zal er niet veel van komen. Maar de uitslag is natuurlijk al eerder bekend en dan houden we in ieder geval een familiefeest.”

Elise: „Nu er vijf van onze familie examens doen, is het leuk dat uitgebreid te vieren. Al slaagt er eentje niet, dan komen we nog bij elkaar.”

Anne: „Het idee kwam uit mijn koker. Het moet eigenlijk gewoon een soort familiereünie worden voor de Nobelfamilie. Omdat we begin dit jaar als familie niet bij elkaar zijn geweest, verzonnen we dit. We gaan iets sportiefs doen en waarschijnlijk samen gezellig uit eten. We zijn nu nog druk bezig met regelen. De jongens zullen de boodschappen gaan doen als wij het lijstje maken.

De Nobeltak bestaat uit vijf gezinnen, zo’n veertig nakomelingen. Iedereen weet wel dat er vijf examenkandidaten zijn binnen de familie, maar ze zijn nog niet op de hoogte van het familiefeest na onze examens. De precieze invulling van de reünie blijft nog even een verrassing.”

----

Hou deze site in de gaten. Aan het einde van de middag / begin van de avond plaatst Puntuit de video van vandaag online: een videoverslag vanaf de Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem over het examen gl/tl Duits. Mis hem niet!